Svijet     | 11.02.2020. 11:59 |

U Kini 42.000 oboljelih od koronavirusa, u Ženevi sastanak WHO-a o epidemiji

FENA Internet

PEKING/ŽENEVA, 11. februara (FENA)  - U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1.016 ljudi, prema službenim podacima objavljenima u utorak.

Samo u tom dijelu Kine 31.728 osoba je zaraženo, a 974 osobe umrle su od posljedica bolesti. Uz to evidentirano je još 16.687 sumnjivih slučajeva.

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je od kada se bolest pojavila.  

U Kini je do sada potvrđeno više od 42.000 oboljelih od koronavirusa, a 319 slučajeva zabilježeno je u 24 ostale zemlje, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) utorak održava sastanak u Ženevi o toj epidemiji.

Šef katedre za javno zdravstvo u Sveučilišta u Hong Kongu i vodeći epidemiolog te zemlje Gabriel Leung tvrdi da bi se epidemija koronavirusa mogla proširiti na otprilike dvije trećine svjetskog stanovništva ako je se ne stavi pod kontrolu, piše The Guardian.

Leungovo upozorenje dolazi nakon što je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom rekao da bi nedavni slučajevi oboljelih od koronavirusa koji nikad nisu posjetili Kinu mogli biti "vrh sante leda". On smatra da je pitanje svih pitanja koliko je velika ta santa leda. Većina stručnjaka smatra da će svaka zaražena osoba virus prenijeti na još dvije i pol druge osobe. Prema tim podacima, brzina širenje virusa iznosila bi od 60 do 80 posto. "Šezdeset posto svjetske populacije velik je broj", rekao je Leung za The Guardian.

Leung će na stručnom sastanku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi reći da je glavni problem svjetske epidemije koronavirus njezina raširenost te da je jako važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina poduzela uspjele. Ako jesu, tada bi ih trebale poduzeti i druge države.

Leung, jedan od vodećih stručnjaka za pitanja o epidemiji koronavirusa te jedan od aktera epidemija virusa SARS, upozorio je krajem siječnja u znanstvenom radu u časopisu Lancet da zaraze u kineskim gradovima "eksponencijalno rastu" te da za zarazom u Wuhanu zaostaju jedan do dva tjedna. Značajna kretanja inficiranih ljudi koji još nisu razvili simptome i izostanak mjera za suzbijanje širenja virusa mogli bi dovesti do toga da bi "nezavisne samoodržive epidemije" u velikim svjetskim gradovima mogle postati neizbježne.

"Hoće li se 60 do 80 posto svjetske populacije zaraziti? Možda neće. Možda će ovo doći u valovima. Možda će smrtnost virus opasti jer ne pomaže ako ubije sve pred sobom jer će onda i on stradati", rekao je Leung.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana