Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 13:48 |

Besplatno mjerenje šećera u krvi na Gradskom trgu u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. februara (FENA) - Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" Bihać i Udruženje dijebetičara Unsko-sanskog kantona (USK) danas su na Gradskom trgu u Bihaću organizirali besplatno mjerenje šećera u krvi. 

- Želimo na ovaj način doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja naših sugrađana, odnosno uticati na mnoge od njih da urade preventivni pregled. Mi smo danas logistička podrška, a ovo je nastavak dugogodišnje i uspješne saradnje s Kantonalnim udruženjem dijebetičara - rekao je predsjednik "Merhameta" Bihać Fikret Draganović.

Iz Udruženja dijebetičara USK istakli su kako je cilj takvih testiranja građana zapravo rano otkrivanje povišenog šećera u krvi.

- Nažalost, mnogi naši sugrađani ne mogu sebi priuštiti ni taj pregled, pa zato su ovakve naše besplatne akcije česte. Preventivni pregled je spasonosan, s obzirom na to da nije mali broj građana koje smo nakon ovakvih akcija uputili na adekvatno liječenje - ustvrdio je predsjednik Udruženja dijebetičara USK Mujo Delić.

Na području Bihaća registrovano je oko 3.600 oboljelih građana od dijabetesa. Na području Unsko-sanskog kantona ih je oko 7.500, a više od tri hiljade ih se liječi inzulinom.

Porazna je činjenica da je stvarni broj oboljelih još uvijek nepoznat. Upravo zbog toga, u toku je priprema projekta čiji će cilj biti statistička izrada podataka o oboljelim od dijabetesa kako bi se na vrijeme pristupilo ispravnom liječenju te bolesti. U projekat će biti uključene i zdravstvene ustanove, odnosno ljekari - dijabetolozi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hušić i Duraković posjetili 'Merhamet' Bihać

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo