Svijet     | 11.02.2020. 13:39 |

IEA: Svjetske emisije ugljen-dioksida smanjene, u porastu obnovljiva energija

FENA Internet

LONDON, 11. februara (FENA) - Svjetske emisije ugljen-dioksida (CO2)  prošle godine su pale na 33 gigatone  zahvaljujući korištenju obnovljivih energija i uprkos svjetskom ekonomskom rastu od 2,9  posto, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak. 

Porast obnovljive energije i prelazak s uglja na prirodni plin razlog je manjih emisija na području razvijenijih ekonomija. Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu su dodatni faktori.

"Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e. 

Emisije iz energetskog sektora u razvijenim ekonomijama  pale su na nivoe zadnji put viđene 1980-ih, kada su potrebe za električnom energijom bile trećinu niže od današnjih, objavila je IEA.  

Emisije Evropske unije pale su za 160 miliona tona ili pet posto lani u odnosu na 2018. zahvaljujući većem korištenju prirodnog plina i energije vjetra u proizvodnji električne energije. 

Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad - 140 miliona tona ili 2,9 posto emisija od prijašnje godine. Međutim emisije ostatka svijeta povećale su se blizu 400 miliona tona u 2019., s gotovo 80 posto rasta iz azijskih zemalja gdje proizvodnja struje iz uglja nastavlja rasti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta