Najave     | 11.02.2020. 14:37 |

Pokretanje procedure izbora novih članova VSTV-a uvršteno u dnevni red sjednice

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je sjednicu za 12. i 13. februara na kojoj bi se, među ostalim, trebalo razmatrati pokretanje procedure izbora novih članova Vijeća.

Na dnevnom redu je i imenovanje člana VSTV-a u Komisiju za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), kao i nominacija za izbor sudija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, potvrđeno je Feni u Vijeću.

Istovremeno, članovi tog regulatornog tijela trebali bi se očitovati o Prijedlogu pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužitelja, na čemu je bila angažirana Radna grupa za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije/Odjel za pravna pitanja.

Prijenos sjednica Vijeća putem javnih internet servisa, također, je uvršteno u dnevni red zasjedanja.

Usto, VSTVBiH će razmatrati Zaključak Radne grupe za unapređenje izvršnog postupka u BiH o dijelu preporuka Peer Review misije (Evropske komisije) koje se odnose na hitne izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku FBiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na razmatranje preporuka Svjetske banke (WB) u pogledu rješavanja privrednih predmeta u sudovima u BiH.

Planirano je i izjašnjavanje o Informaciji u vezi zaključnih napomena Trećeg periodičnog izvještaja BiH o implementaciji Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava  (tzv. UPP izvještaj) i izjašnjenje na preporuke UN-a na Treći UPP izvještaj.

Također, predviđeno je očitovanje o Informaciji o upitu Tužiteljstva BiH u vezi s evidencijom u predmetima ratnih zločina u BiH, a što je inicirano u sklopu Projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” (IPA 2017).

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanje su i Prijedlozi za dopunu Inicijative za reviziju Zakona o VSTV-a BiH po pitanju podobnosti kandidata za obavljanje pravosudne funkcije, kao i predstavljanje rada na projektu izrade Sudskog priručnika o odobrenju posebnih istražnih radnji.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će odlučivati o imenovanjima i prestanku mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo