Svijet     | 11.02.2020. 15:22 |

Zovko: Sporazum o trgovini između EU-a i Vijetnama nudi brojne mogućnosti

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 11. veljače (FENA) - Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Vijetnama, o kojemu će ovih dana glasati Europski parlament, nudi brojne mogućnosti poduzećima obje ugovorne strane, posebno ako se u obzir uzme velika brzina kojom se razvija Vijetnam, kazala je u utorak u raspravi prije glasanja zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Dodala je također kako Vijetnam ove godine predsjedava Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN), a Europska unija želi ojačati trgovinske odnose s cijelom regijom.

"Pozdravljamo suradnju na području kulture i gospodarstva i tako postavljamo temelj za dugoročni cilj Europske unije, a to je trgovinska suradnja između dvije regije - Unije i Jugoistočne Azije", kazala je Zovko.

Dotaknula se i stanja ljudskih prava u navedenoj partnerskoj zemlji.

"Svjedoci smo da vijetnamska Vlada kroz zakonodavstvo i nadzor ograničava slobodu vjere. Ima jako puno slučajeva da lokalne vlasti oduzimaju imovinu i vjerske objekte, uključujući i Katoličkoj crkvi. Naime, u prosincu 2018. godine prema procjenama oko 250 osoba bilo je lišeno slobode jer su zagovarali slobodu vjere", navela je Zovko.

Svoje obraćanje zaključila je izjavom da bi Europska unija, osim ojačane trgovinske suradnje s Vijetnamom, trebala raditi i na poboljšanju međuvjerskog dijaloga, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

"Osim jačanja gospodarskih odnosa, ne smijemo zaboraviti poraditi i na poboljšanju poštivanja prava na slobodu vjere kao temeljnom aspektu naših budućih odnosa", kazala je Zovko, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Zovko o upisu spomenika univerzalne vrijednosti na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'