Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 16:00 |

DF - Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Nakon što je Evropska komisija predstavila novu metodologiju proširenja, u kojoj se prije svega inzistira na vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Demokratska fronta tvrdi da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čovićev traži "podršku za blokadu euroatlantskih integracija, te da Rusija računa s HDZ-om u borbi protiv ubrzavanja kretanja BiH na NATO putu".

- Svjestan da ispunjavanje uslova na EU putu znači uvođenje vladavine prava i implementaciju presuda suda u Strasbourgu, kao i nakon jasnog istupa zapadnih ambasada o nužnosti bezuvjetnog formiranja Vlade FBiH i ubrzanog nastavka euroatlantskih integracija, Čoviću ostalo veoma malo opcija - saopćeno je iz DF-a.

Tvrde da "njegov zagrebački mentor, Milijan Brkić poznat po tijesnim vezama sa Rusijom", ulazi u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke, i jasno mu je da više neće moći koristiti HDZ Republike Hrvatske kao neformalnu diplomatsku mrežu lobista. 

- Sve ovo su razlozi za otvoreni poziv na jačanje ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, kao i nuđenje sebe za ulogu malog Dodika - stoji u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Demokratska fronta na lokalne izbore izlazi u 70 općina i gradova

Predsjedništvo DF analiziralo trenutnu političku situaciju u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta