Sport     | 11.02.2020. 16:27 |

Skupština BPK Goražde raspravljala o sportu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. Februara (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde imala je danas tematsku sjednicu o sportu, ali je prekinuta, dok će termin njenog nastavka utvrditi kolegij.

 Poslanici ali i sportski radnici, predstavnici sportskih saveza i klubova sa područja kantona, raspravljali su o finansiranju klubova, infrastrukturi te potrebama i mogućnostima unaprjeđenja ove oblasti u narednom periodu.

Informaciju o sportu prezentovao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija koji je naglasio da će ovo ministarstvo za finansiranje sportskih klubova u 2020. godini izdvojiti 300.000 KM.

Istakao je da za razliku od Goražda u kojem egzistira značajan broj sportskih kolektiva, u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH sporta gotova da nema, te je predložio tri segmenta kroz koje bi se trebao unaprijediti sport u cijelom kantonu, s akcentom na dvije nerazvijene lokalne zajednice.

- Potrebno je poduzeti aktivnosti o osnivanju novih sportskih klubova u općinama Foča i Pale u FBiH, kao i općinskih sportskih saveza. Bilo bi dobro razmotriti potrebe i uputiti u proceduru nacrt Zakona o sportskoj inspekciji ili izvršiti promjene postojećeg Zakona o sportu u pogledu inspekcijskog nadzora – smatra ministar Bešlija.  

Iako se značajna sredstva iz budžeta izdvajaju za gotovo sve sportske kolektive u kantonu, danas je naglašeno da su finansije problem svih klubova. Najviše vremena na sjednici raspravljalo se o sportskoj infrastrukturi. Istaknuto je da je Gradska dvorana „Mirsad Hurić“ u Goraždu, koja je bila primjer drugim općinama u prijeratnom periodu, sada u lošem stanju, a zagrijavanje je tema koja se problematizuje gotovo svake zime.

- Od 1996. godine do danas u Gradsku dvoranu je uloženo oko milion konvertibilnih maraka, i ne samo u dvoranu. Potrebno je riješiti problem zagrijavanja. Mi nastojimo koliko možemo, imamo projekte ali je potrebno obezbijediti sredstva – kazao je direktor JU Sportski centar Memsur Ćurović.

Tematska sjednica kantonalnog parlamenta o sportu je prekinuta uz zaključak kojim se pozivaju svi sportski klubovi i ustanove te građani da u roku od sedam dana Skupštini BPK Goražde dostave svoje prijedloge zaključaka iz oblasti sporta. O njima će se najprije očitovati resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde, a potom i Skupština u nastavku sjednice čiji će termin održavanja utvrditi kolegij.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sportisti u BiH kroz kampanju 'Glas sportista' traže promjene sistemskog finansiranja sporta

Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni (VIDEO)

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu