Svijet     | 11.02.2020. 17:13 |

Pompeo: Iranski režim koristi lansiranje satelita da razvija balističke rakete

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 11. februara (FENA) - Iranski režim koristi lansiranje satelita da razvija balističke rakete. Tehnologije koje se koriste za lansiranje satelita u orbitu gotovo su identične i međusobne zamjenjive s onima koje se koriste u raketnim sistemima dugog dometa, uključujući interkontinentalne balističke rakete, navodi se u saopćenju američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

Svako lansiranje, bilo uspješno ili ne, dodatno omogućava Iranu da stekne iskustvo u korištenju takvih tehnologija, stoji u saopćenju.

- Serija lansiranja iranskih satelita odražava neuspjeh sporazuma da ograniči testiranja koja bi mogla rezultirati napredovanjem iranskog balističkog programa. Iran je ukinuo zabranu raketnog testiranja i razvoja sistema sposobnih za isporuku nuklearnog oružja i danas vidimo opasne posljedice koje to ima - kazao je Pompeo.

Pompeo dalje kaže da je Iran najveći državni sponzor terorističkih aktivnosti i da mu ne smije biti dozvoljeno da razvija i testira balističke rakete. 

- Sjedinjene Države će nastaviti graditi podršku diljem svijeta kako bi se suprotstavili iranskim nemarnim balističkim aktivnostima i nastavit ćemo vršiti ogroman pritisak da režim promijeni svoje ponašanje - navodi Pompeo u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Republikanci pozivaju na glasanje o pomoći Ukrajini nakon upozorenja o 'ruskoj propagandi'

Pompeo u posjeti Danskoj, arktička regija glavna tema razgovora

Pompeo na sastanku s Johnsonom o odnosu prema Kini nakon izbacivanja Huaweija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu