Ekonomija     | 11.02.2020. 16:37 |

Memorandum o saradnji na projektu 'Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu" potpisali su danas u sjedištu Vlade ZDK premijer Kantona Mirza Ganić, direktor švicarske Fondacije HELVETAS Moja budućnost Sven Dominković, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić.

Memorandum predviđa saradnju kroz organiziranje programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih nezaposlenih osoba za ciljana zanimanja, djelovanje na unapređenju praktične nastave u srednjim i tehničkim školama, unapređenje povezanosti srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja i osposobljavanja i potreba tržišta rada u cilju što lakšeg zapošljavanja na području ZDK, kao i kontinuiranu analizu tržišta rada radi realizacije ciljanih aktivnih mjera zapošljavanja.

Premijer Ganić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma, s obzirom na to da doprinosi realizaciji ciljeva iz Strategije zapošljavanja za period 2013.-2020. godina i Plana obrazovanja odraslih za period 2019.-2021., kao i provedbi Zakona o obrazovanju odraslih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sven Dominković, direktor iz Fondacije HELVETAS Moja budućnost rekao je da je uvjeren da će zajednička saradnja doprinijeti pozitivnim procesima u ovom kantonu.

Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK, s kojom su Vlada i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ranije potpisali protokol o saradnji na projektu "Moja budućnost", izrazila je nadu da će realizacijom zacrtanih aktivnosti doprinijeti unapređenju kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja, te pružiti podrška nezaposlenima za veće mogućnosti zapošljavanja, a poslodavcima pružiti prilika da zapošljavaju radnu snagu sa potrebnim vještinama i kompetencijama.

Helena Lončar, direktorica Federalne službe za zapošljavanje, rekla je da očekuje dobru saradnju, s obzirom na pozitivna iskustva u dosadašnjoj saradnji sa partnerom iz Švicarske, Privrednom komorom i Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. 

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović istakla je da su ranije realizirani zajednički projekti imali dobre rezultate, a ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić najavio je do kraja sedmice održavanje sastanka na kojem će se konkretizirati planirane aktivnosti, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom