Magazin     | 12.02.2020. 08:13 |

Sve cipele vode u Rim

FENA Agencije

RIM, 12. veljače (FENA) - One su od antike modni izričaj, znak društvenog statusa, ali i predmet maštanja i fetišizma. U Italiji je otvorena izložba koja pokazuje da, i kad su cipele u pitanju, svi putevi vode u Rim.

Deseci modela obuće, od kaliga (legionarskih sandala s vezicama) preko čizama kakve su nosili filmski borci poput Ben Hura i gladijatora do suvremenih kreacija Saint-Laurenta, Emilija Puccija ili Salvatora Ferragama, bit će do sredine travnja izloženi u firentinskoj palači Pitti.

"Željeli smo da cipele imaju glavnu rolu jer, kako je ljudima već u antici bilo jasno, one nisu samo 'asesoar', kaže Fabrizio Paolucci, kustos izložbe "Na nogama Bogova: Umjetnost obućarstva u drevnome Rimu".

"Platon se, primjerice, nije libio definirati umjetnost obućarstava kao znanost. Po obliku, bojama, ukrasima, obuća je bila osobna iskaznica neke osobe po spolu, zanimanju ili društvenoj važnosti", rekao je.

Izložba će posjetitelja odvesti do samih početaka, 10.000 godina starih skromnih sandala našeg prethistorijskog pretka, koje će kasnije u modernijoj verziji procvasti u drevnoj Grčkoj.

Štiteći petu, ali ostavljajući prste nepokrivenima, grčke sandale vidimo danas na brončanim i mramornim skulpturama, na nogama Bogova i uglednika.

One su utrle put rimskim kaligama kojih na izložbi ima i autentičnih, izrađenih od netaknute kože. Niske sandale otvorenih prstiju, ojačane zakovicama na potplatima, bile su idealna obuća rimskih legionara koji su često morali marširati i tridesetak kilometara dnevno.

Ujedno su bile inspiracija holivudskim kostimografima zaduženim za odijevanje tisuća statista u filmovima poput Bena Hura, Kleopatre ili Gladijatora.

Posebno mjesto na izložbi imaju zlatne čizmice Charltona Hestona iz Bena Hura, potom impozantne sandale s visokom petom i potplatom koje je Elizabeth Taylor nosila u Kleopatri i iznošene sandale Russella Crowea iz Gladijatora.

"U nekim se filmovima jako pazilo da se nosi obuća iz tog vremena", kaže arheologija Lorenza Camin, druga kustosica izložbe.

No u nekima baš i ne. U Aleksandru Velikom (2004.), filmu o slavnom makedonskom vladaru i osvajaču s Colinom Farrellom u naslovnoj ulozi, glumci nose rimsku obuću.

Na kraju, na izložbi se mogu razgledati i suvremeni modeli nadahnuti antičkim cipelama, poput kreacija Emilija Puccija, Yves Saint Laurenta, Ferragama, Richarda Tylera i Renéa Caoville, prenosi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Počinje samit G-20 u Rimu, glavne teme klimatska akcija i pandemija

Italija rasporedila 5.300 vojnika i policajaca u Rimu uoči samita G20

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo