Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 15:05 |

U projektu 'PRO-Budućnost' sudjelovat će učenici iz SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 12. veljače (FENA) - Promoviranje mira, dijaloga i suradnje, neki su od ciljeva projekta "PRO-budućnost" koji provodi USAID, a u kojem će sudjelovati i učenici u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), rečeno je u srijedu u Travniku nakon potpisivanja memorandum o razumijevanju.

Memorandum su potpisali direktorica USAID-ovog mirovnog projekta "PRO-Budućnost" Majda Behrem-Stojanov i ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBŽ-a Bojan Domić, koji su istaknuli da je cilj, uz ostalo, promoviranje izgradnje trajnog mira koji nema alternativu.

- Ovaj memorandum označava početak sustavne suradnje u kojoj ćemo tražiti kako da sa svim školama, pogotovo srednjim, provedemo aktivnosti usmjerene na upoznavanje drugog i drugačijeg. Mladima trebamo pomoći da se na drukčiji način suoče sa onim što se njihovim roditeljima dogodilo u prošlosti, kako bi neopterećeni postavili temelje za budućnost - kazala je Behrem-Stojanov.

Ministar Domić je naglasio da su dijalog i prihvaćanje različitosti neke od temeljnih vrijednosti ovog projekta.

- Stoljećima ovdje živimo zajedno i nema razloga da se naša djeca, koja idu u škole takve kakve jesu, ne susreću. Nadam se da će djeca, obuhvaćena ovim projektom, kroz susrete naučiti da surađuju, razgovaraju i rade zajedno, te da to nimalo ne utječe na njihove tradicije, opredjeljenja i vjerovanja. Tema projekta je nešto što najuzvišenija vrijednost koju trebamo baštiniti i raditi sve da se našoj djeci ne dogodi ni blizu ono što se dogodilo nama - kazao je Domić.

"PRO-Budućnost" je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a provodi se u više od 70 općina i gradova u BiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije oznake Najljepša sela BiH

Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali memorandum o saradnji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana