Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 15:01 |

Preminuo novinar, književnik i humorista Enver Enko Mehmedbašić

FENA Internet

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Enver Enko Mehmedbašić, novinar, književnik, humorista i satiričar, preminuo je jutros u 85. godini, potvrdio je medijima njegov sin, advokat Omar Mehmedbašić.

Mehmedbašić je rođen 1935. godine u Tuzli, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Kao reporter izvještavao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je stalne kolumne u listu "Oslobođenje" i mnogim drugim najtiražnijim listovima na širim južnoslovenskim prostorima.

I u ratu je pisao kolumne u "Oslobođenju", nastojeći da unese i zrno šale u svoje radove kako bi ohrabrio ljude.

U literaturi se bavio isključivo humorom i satirom. Objavio je 10-ak knjiga humorističke i satiričke proze, dobitnik je više uglednih književnih nagrada iz tog žanra, neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su: Šestoaprilska nagrada grada Saarajeva 1971., Nagrada "Radoje Domanović" za satiričnu priču 1990. najstarijeg humorističkog lista "Jež", Zlatna značka lista "Oslobođenje", Nagrada Jugoslovenskog festivala humora i satire u Budvi 1968., Srebrna čivija, nagrada Prvog jugoslavenskog festivala humora i satire Čivijada, Šabac, te više nagrada Udruženja novinara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo