Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 15:18 |

Zvizdić: Vladavina zakona je bazično načelo svih demokratskih zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Vladavina zakona je bazno načelo funkcioniranja svih demokratskih zemalja. Antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja važećih zakona, koji vodi ka novim tenzijama i pravnoj anarhiji, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić u reagiranju na najavu blokade institucija BiH od predstavnika RS-a. 

Po ko zna koji put se, naglasio je, pred licem domaće i posebno međunarodne javnosti, pokušava uvesti nedopustiva, protivzakonska i antiustavna praksa postizanja ciljeva preko antidemokratskog principa institucionalnih blokada i ucjena, iako je, na osnovu ranije prakse, svima jasno da takav pristup ne može dovesti do bilo kakvog pozitivnog rješenja. 

- Funkcioniranje političko-pravnog sistema na principima vladavine zakona je načelo koje ne smije biti prekršeno i linija ispod koje se nikada i ni pod kakvim ucjenama, ne smije otici. Pozivam predstavnike entiteta Republika Srpska da se uozbilje i da ne blokiraju rad institucija što će nanijeti veliku štetu. Pozivam ih da počnu raditi na evropskom i reformskom putu i na aktivnostima koje će biti od koristi za sve građane drzave Bosne i Hercegovine, zaključio je predsjedavajući Zvizdić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom