Kultura     | 12.02.2020. 20:04 |

Renata Naletilić u Mostaru predstavila zbirku pjesama 'U gradu narcisa'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. veljače (FENA) - Predstavljanje zbirke pjesama "U gradu narcisa", autorice Renate Naletilić upriličeno je u srijedu navečer u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

 Knjiga ukazuje na narcisoidnost - opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji. Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

 - Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju - kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti.

  Napomenula je kako je ovo njezina prva knjiga koja ima oko 60 pjesama te kako će svjetlo dana uskoro ugledati i njezin nastavak.

 - U ovoj prvoj zbirci sam ukazala na problem narcisoidnosti, odnosno otvorila ovu temu, a u drugoj ću nadam se pomoći ljudima u rješenju ovog problema - poručila je Naletilić.

 O zbirci je govorio i književnik Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena.

 - Riječ je o pripadnici inicijative u poeziji što pokazuje i svjedoči svojim stihom, ali mislim da pokriva i onu društvenu okosnicu koja joj je možda bila osnovica i koju je stavila u svoje retke - kazao je Lučić.

 Predstavljanje knjige organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar.

 Njegov predsjednik Marko Romić kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, orginalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

- Autorica znatno odstupa od uobičajenih klišea i na jedan vrlo poseban, a nama razumljiv način govori o problemima s kojima se susreće žene u ulozi majke ili sestre ili supruge - kazao je Romić. 

 Inače, Renata Naletilić - Ćavar rođena je 1971. godine u Knešpolju. Udana je, ima dva sina i živi u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg. Zbirka pjesama "U gradu narcisa" njezin je literarni prvijenac.

 Voditeljica večerašnjeg predstavljanja bila je Stanka Zovko, a u programu su sudjelovali i Mila Galić, Lucija Barać i mladi širokobriješki recitatori. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana