Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 10:50 |

Trening za novinare o ekološkim temama 'Misli o prirodi'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Trodnevni trening za novinare iz cijele Bosne i Hercegovine o zaštiti okoliša s ciljem da se unaprijede znanja i vještine o izvještavanju o tim temama počeo je jučer u Sarajevu. Trening je dio programa 'Misli o prirodi' koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a podržava Vlada Švedske u iznosu od tri miliona KM.

Menadžerica tog projekta Dajana Cvjetković kazala je danas da su svjesni količine okolišnih problema u BiH, ali i da je evidentno da novinari izvještavaju o tim temama, ali više informativno, bez konkretnije analize, često izostavljajući dokaze i činjenice iz nauke.

Kako mediji u BiH izvještavaju o problemima zaštite okoliša i s kojim se problemima novinari u toj oblasti suočavaju, kako integrisati okolišne teme u medijski sadržaj i važnost saradnje medija i eko organizacija civilnog društva te kako poboljšati kvalitetmedijskih sadržaja na temu zaštite okoliša, samo su neke od tema kojim će se baviti novinari u tri dana edukacije, uz mentorstvo eminentnih stručnjaka iz struke.

- Predstavit ćemo trendove u izvještavanju u Evropi i svijetu. BiH je sposobna zemlja i možemo da pratimo trendove – kazala je Cvjetković.

Projekt je, dodala je Cvjetković, zasnovan na pet komponenti: zagovaranje, eko-hubovi, eko-škole, mladi te eko-novinari.

Naglasila je da su danas nevladinim organizacijama predstavili modalitete saradnje koji se najčešće vežu za grantove, ističući da će mnogo sredstava dodijeliti upravo njima, koji će na terenu implementirati različite zagovaračke inicijative u mrežama.

- Radit ćemo i s eko-hubovima i odabrat ćemo deset organizacija koje će djelovati u deset gradova u BiH, ali i sa školama, njih 40, tako da će projekt biti prilagođen obrazovnom sistemu BiH kako bi bio dostupan velikom broju škola - pojasnila je.

Cjetković je istakla da dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala.

Istakla je da je svijest o značaju životne sredine u individualnim životima svih građana ključni faktor neophodan za ostvarenje dugoročnih ciljeva zaštite okoliša.

Govoreći o svijesti bh. društva i zaštiti ekologije, kazala je da u BiH građani nisu dovoljno svjesni problema u zaštiti okoliša.

- Najveći problem je što oni ne vide problem u svom odnosu prema prirodi i da su oni najveći zagađivači – kazala je te dodala da ipak svakim danom raste broj građana koji se osvješćuju o značaju zaštite životne sredine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana