Svijet     | 13.02.2020. 11:42 |

Dresden obilježava 75. godišnjicu savezničkog bombardiranja i razaranja grada

FENA Internet

DRESDEN, 13. februara (FENA) - Razaranje iz vremena Drugog svjetskog rata njemačkog grada Dresdena obilježeno je u četvrtak, dok grad pamti 75 godina od njegovog bombardovanja od savezničkih snaga.

Britanske i američke snage pokrenule su trodnevno bombardovanje 13. februara 1945., ostavljajući grad u ruševinama. Tada je ubijeno skoro 25.000 ljudi.

Komemorativni skupovi počeli su oko 10 sati ujutru po lokalnom vremenu. Zvona su zvonila u 9.45 sati, kada su prve bombe pale na grad u 1945.

Očekuje se da njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier održi govor u popodnevnim satima prije nego što se pridruži maršu u kome će učestvovati stotine ljudi, među kojima i britanski princ Edward.

Redovni godišnji marš provodi se kako bi se suprotstavio naporima neonacista, koji redovno koriste datum napada kao simbola njihovih nastojanja da se tvrdnja o njemačkoj ratnoj krivici treba preispitati.

Njemačka je pokrenula napade na brojne evropske susjede u 1930-im i 1940-im godinama i provodila je holokaust, pokušaj istrebljenja raznih društvenih i etničkih grupa, prvenstveno evropskih Jevreja, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije