Stranačke aktivnosti     | 13.02.2020. 12:17 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte (DF)

FENA Saopćenje

DF: SDP ponovo kao i 2012 spreman pristati na uvođenje nejednake vrijednosti glasa 

SDP ponovo ističe nejednaku vrijednost glasa za građane Bosne i Hercegovine, ovaj put kroz navodni elektorski izborni sistem, što je u emisiji FTV-a "Odgovorite ljudima", prezentirao njihov zastupnik Irfan Čengić, vraćajući SDP na političke pozicije iz 2012.godine kada je od strane SDP-a, HDZ-u bila ponuđena nejednaka vrijednost glasa, da bi na kraju upravo zbog te izdajničke ideje predsjednik Komšić i napustio SDP. 

Ne može se zaboraviti da je SDP tokom 2012. godine pokušavao da politički progura sistem nejednake vrijednosti glasa građana Bosne i Hercegovine, kako bi udovoljio željama HDZ-a. 

Bilo bi dobro kada bi Čengić i ostali iz SDP-a znali šta znači elektorski sistem, koji postoji samo u Sjedinjeni Američkim Državama, gdje veličina pojedine zemlje i brojnost njene populacije određuje broj elektorskih glasova koju ta savezna američka država posjeduje u izboru za predsjednika SAD-a. 

SDP ovo shvaćanje elektorskog modela nije ništa drugo do politička blasfemija i diletantizam. U SAD-u elektori ne koriste kako bi se vršio etnički ili rasni izbor kandidata, nego građanski, odnosno ne koriste se elektori zato što je u nekoj od saveznih država više ili manje bijelaca ili crnaca, nego građana uopće. Uostalom, potpuno je nakaradna logika, da bi kantoni/elektori sa manjim brojem građana trebali imati veću vrijednost od onih sa većim brojem građana. Nakaradna logika je upravo zato što je to etnička logika. 

 Prepisano u bosaskohercegovačku stvarnost, SDP nastoji da kroz elektorski sistem glasova potvrdi teorijski i praktično nepostojeći fenomen „legitimnog političkog predstavljanja naroda“ čime direktno idu na ruku HDZ-ovom retrogradnih i za europske standardne nepoznatim izbornim sistemima. 

Podsjećamo zvaničnike SDP-a da u Mišljenju Europske komisije vrlo jasno piše da bilo čija etnička pripadnost i mjesto prebivališta ne mogu određivati bilo čiji izborni status, pa tako ni u elektorskom sistemu. Kada to znamo, pitamo se znaju li „omladinci“ iz SDP-a pročitati Mišljenje Europske komisije i tačno ga protumačiti. 

Najzad, cilj predloženih izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje smo podnijeli, odnosi se na provođenje svih presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura, kao i elemenata iz Mišljenja Europske komisije, u kojem bilo čija etnička pripadnost i mjesto prebivališta ne mogu utvrđivati bilo čiji status u izbornim procedurama. 

Upravo je Čengić bio taj koji je nedavno predlagao da tadašnji Bh. blok uđe u koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om odakle se može vidjeti njegova namjera da udovoljava neeuropskim zahtjevima HDZ-a. Građanski i etnički princip nepomirljive su stvari, tako da nas jako interesira kako to SDP misli pomiriti nepomirljivo. Izbor je veoma jednostavan – ili europski izborni standardi ili oni koji unose dodatne diskriminacije, makar to bila nemušta ideja o elektorski dodijeljenim glasovima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!