Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 13:10 |

Vlada USK prošlu godinu okončala s budžetskim suficitom od 12 miliona KM

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. februara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u 2019. godini ostvarila je budžetski suficit od 12 miliona KM, prezentirano je na današnjoj redovnoj sjednici. Naglašeno je kako su ostvarene najavljene uštede, sanirana značajna financijska dugovanja, odnosno isplaćene brojne kreditne obaveze.

"Ostvaren je izuzetno pozitivan financijski rezultat, u ukupnom iznosu od 12 miliona i 672 hiljade maraka. Prihodi u prošloj godini iznosili su 212 miliona i 695 hiljada, dok su rashodi i izdaci bili tačno 200 miliona i 22 hiljade maraka.  Zatekli smo situaciju, u kojoj nisu plaćane ni kreditne obaveze, tako da smo ove godine platili 1.750.000 KM kredita koji su trebali biti davno plaćeni. To su bile obaveze za Međunarodni monetarni fond (MMF) i modernizaciju Univerziteta u Bihaću", rekao je ministar financija USK Vedran Prša.

Resorni ministar Vedran Prša dodao je i kako su sanirana dugovanja prema radnicima u iznosu od oko 20 miliona maraka.

"To se u prvom redu odnosi na tople obroke, otpremnine za odlazak u penziju, troškove prijevoza, pomoći u slučaju bolesti, te dva regresa. Što se tiče ostalih kreditnih obaveza platili smo više od 6,5 miliona, dobavljačima je isplaćeno više od 14 miliona, a plaćeno je i skoro 6 miliona za ugovorene usluge", kazao je Prša.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić prošlogodišnji budžet okarakterisao je sanacijskim, ali i najboljim preduslovom da se ove godine izdvoje značajnija sredstva za privredu, poljoprivredu, socijalne kategorije, zdravstvo i demobilisane borce.

"Moram istaći da sam posebno ponosan na savjestan rad i vidljive uštede. Ovogodišnjim budžetom nastavit ćemo sa sanacijom nagomilanih dugovanja u prethodnim godinama, ali i omogućiti značajnija sredstva za privredu, poljoprivredu, zdravstvo i obrazovanje. Omogućit ćemo povećanje plata policijskim službenicima, kao i veća izdvajanja za demobilisane borce i mnoge druge kategorije stanovništva", dodao je kantonalni premijer Ružnić.

Na današnjoj sjednici Vlade USK usvojen je i novi Zakon o obrazovanju odraslih, te upućen u skupštinsku proceduru.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo