Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 13:46 |

Naša stranka: Prisustvo stranih sudija potrebno do ulaska BiH u EU i NATO

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Predsjedništvo Naše stranke, na sinoć održanoj sjednici, donijelo je niz odluka i zaključaka. Iznesen je stav povodom najave blokada od strane zastupnika iz Republike Srpske:

„Radi se političkoj ucjeni koja će blokadom procesa pogoršati životni standard zbog insistiranja na nečemu što je opasno i neprovodivo. Imenovanje stranih sudija propisano je Ustavom BiH koji se ne može selektivno primjenjivati. Takvo postupanje izraz je separatističkih tendencija iz RS-a kojima svjedočimo već decenijama. One dodatno potvrđuju potrebu za supervizijom u BiH, uključujući i strane suce u Ustavnom sudu, sve do ulaska BiH u EU i NATO.“

Predsjedništvo je također razmatralo rad zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH. Oni će, s drugim predstavnicima opozicije, ponovo predati zahtjev za sjednicu o stanju u zdravstvu FBiH s posebnim naglaskom na kliničke centre.

„Neviđena je praksa da osnivač nema uvid u izvještaje institucija koje je osnovao, a to je upravo slučaj s KCUS-om i zdravstvenim institucijama koje odbijaju da polože račune građanima za dosad urađeno. To tako ne može i neće proći i njihovo izbjegavanje da razgovaraju o sumnjama u kvalitet njihovog rada te sumnje dodatno utemeljuje. Što prije ih počnemo otklanjati imat ćemo i zdravije zdravstvo i zadovoljnije pacijente te ćemo se u skladu s tim ciljem i ponašati“ - zaključak je Predsjedništva Naše stranke.

Razmatrano je i formiranje nove Vlade u Kantonu Sarajevo. Predsjedništvo Naše stranke pohvalilo je dosadašnji rad premijera Edina Forte te ministara Srđana Mandića i Lejle Brčić i dalo im podršku u nastavku njihovog rada.

Također, donesen je zaključak u vezi s aktivnostima Naše stranke za donošenje što skorijeg političkog rješenja za Mostar koje bi bilo u duhu vizije građanskog društva kakvo Naša stranka zagovara. Naša stranka će tim povodom intenzivirati svoje političke aktivnosti kako na federalnom i državnom nivou vlasti, tako i u međunarodnim organima i tijelima kojih je članica u cilju stvaranja uvjeta za održavanje izbora u Mostaru u što demokratskijem ozračju i uz maksimalno poštivanje prava na političku participaciju u životu Mostara svih građana, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'