Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 14:45 |

Održan sastanak udarne grupe za borbu protiv terorizma

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Najviši dužnosnici tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, ministarstva sigurnosti te policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona s nivoa BiH, oba entiteta i Brčko Dsitrikta BiH, razgovarali su o aktuelnim aktivnostima u brobi protiv terorizma i spriječavanju opasnosti od terorizma.

U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

 Na sastanku su, zbog ozbiljnosti tema o kojima se razgovaralo, sudjelovali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, te direktori i najviši dužnosnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.

Tadić i rukovoditelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH Ćazim Hasanspahić, sudionicima su prezentirali realizirane aktivnosti i plan aktivnosti u narednom periodu, naročito u segmentu procesuiranja povratnika sa stranih ratišta.

U narednom periodu očekuje se podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su nedavno izručeni u Bosnu i Hercegovinu i nalaze se u pritvoru, a za koje su prikupljeni dokazi da su tokom boravka na području Sirije i Iraka, sudjelovali u strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Također, razgovarano je i o planiranim aktivnostima u budućnosti u tom segmentu, kao i procesu deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta i adekvatne reakcije državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta u toj oblasti.

S obzirom da je BiH članica međunarodne antiterorističke koalicije, na sastanku Udarne grupe su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta