Bosna i Hercegovina

U Podgorici održan sastanak Komisije za nestala lica Vlade CG i INO BiH

Saopćenje, Foto Fena/INOBiH

PODGORICA/SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine održali su danas bilateralni sastanak u Podgorici.

Na sastanku je razgovarano o utvrđivanju Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisanog 11. oktobra 2019. godine u Sarajevu.

Tim radnim pravilima bliže se uređuje međusobni odnosi, prava, obaveze, kao i način zajedničkog rada nadležnih vladinih tijela Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u traženju osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, u skladu s propisima dviju država.

Kroz radne procedure definiše se i postupak razmjene raspoloživih informacija i raspoložive dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva osoba koje se vode kao nestale, kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja aktivnosti.

Takođe, razgovarano je o narednim koracima u primjeni Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba u sukobima na području bivše Jugoslavije, Radnoj verziji Baze podataka koja je pokrenuta i  slučajevima od zajedničkog interesa, posebno o slučajevima nestalih na teritoriji Bosne i Hercegovine, njihovoj identifikaciji, prenosu i sahrani posmrtnih ostataka osoba pronađenih u Bosni i Hercegovini, a čije porodice žive u Crnoj Gori, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Na sastanku u Podgorici Komisiju za nestala lica Vlade Crne Gore predstavljali su Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Darka Džabasan, sekretarka, Dragana Tomić i Milena Šćekić, članice Komisije, a Instituta za nestale osobe BiH predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić i član Kolegija direktora Nikola Perišić.

(FENA) J.Č.