Svijet     | 13.02.2020. 19:12 |

Revolucionarna garda: Ubistvo Soleimanije će dovesti do oslobađanja Jerusalema

FENA Internet

TEHERAN, 13. februara (FENA) - Ubistvo vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija dovešće do oslobađanja Jerusalema, kazao je glasnogovornik elitne iranske Revolucionarne garde u četvrtak, navodi novinska agencija Tasnim.

Soleimani, koji je bio na čelu Garde, bio je odgovoran za specijalnu jedinicu unutar Garde, Snage Qudsa, koja je bila zadužena za operacije izvan Irana. On je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Bagdadu 3. januara zajedno sa zapovjednikom iračkih militantnih snaga Abu Mahdi al-Muhandis.

- Kukavičko ubistvo zapovjednika Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa od ruku Amerikanaca dovešće do oslobađanja Jerusalemu uz Božiju pomoć - kazao je u gradu Orumiyehu Ramezan Sharif na ceremoniji obilježavanja 40 dana od smrti Soleimanija, što je šiitska muslimanska tradicija.

U oporuci koja je pročitana na odvojenoj ceremoniji u Teheranu, Soleimani je apelovao na Irance da podrže vrhovnog vođu Irana ajatolaha Khameneija i rekao je da političke frakcije trebaju da međusobne razlike ostave po strani.

Khamenei je rekao prošle sedmice da će Iran podržati palestinske oružane grupe koliko god može i apleovao je na Palestince da se suprotstave američkom planu za palestinsko-izraelski mirovni sporazum.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana