Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 19:19 |

Marić: Nasilje nad ženama smatra se gotovo normalnim

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 13. veljače (FENA) –Na javnoj tribini po nazivom "Nasilje: izraz nemoći", koja je održana u sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Jedna milijarda ustaje" istaknuto je, uz ostalo, kako su različite vrste nasilja nad ženama prisutne u svim sferama života, a najviše u obitelji.

-Imamo taj tradicionalni problem gdje je to smatrano gotovo normalnim, problem da ne postoji neko sustavno osvješćivanje  kako žena, tako i muškaraca o tome kako su takve vrste ponašanja problematične – rekla je na javnoj tribini u četvrtak u Mostaru književnica Senka Marić.

Mišljenja je da je nasilje nad ženama više izraženo nego što se govori u javnosti.

S pozicije književnosti istaknula je koliko i što književnost može konkretno uraditi po pitanju nasilja nad ženama.

-Svi smo odgovorni za sebe, trebamo raditi na sebi, te pronalaziti nove modele ponašanja, inforimirati se kako o ovome tako i o drugim problemima- poručila je književnica.

Članica udruge "Žena BiH" Mostar Arnela Buzaljko posjetila je da o ovoj temi treba govoriti puno više i to svakoga dana, a ne samo prigodno.

- Nasilje nad ženama iznimno je važna tema o kojoj bi se trebalo razgovarati svakoga dana u godini, jer mi "napredujemo" u odnosu na svijet kad su statistike o nasilju u pitanju. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja - ukazala je Buzaljko.

Dodala je kako je poražavajuća i činjenica da se veliki broj žrtava nasilja vraća nasilnicima, jer su ekonomski ovisne od njih.

Riječ je o najmasovnijoj svjetskoj akciji protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama koja se u Mostaru organizira devetu godinu za redom, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, Podružnice Psihologa Hercegovina i Udruge Žena BiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo