Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 11:04 |

Održane radionice za razvoj kapaciteta Civilne zaštite

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 14. februara (FENA) - Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Asocijacija za upravljanje rizicima (AZUR) organizirali su od 11. do 14. februara u Brčkom radionice o izradi kapaciteta i pripremi BiH za Mehanizam civilne zaštite EU.

Radionice pod nazivom "Obuka o pripremi projektnih prijedloga za konkurse objavljene u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu" i "Evaluacijska radionica za radnu aktivnost"  su dio projekta "Razvoj kapaciteta civilne zaštite".

Prema riječima administrativne menadžerice projekta Emine Mušije, obavljeni su treninzi, radionice, terenske vježbe kao i izrada planova i procjena rizika, te planovi zaštite za 15 općina u BiH.

Tematske oblasti na radionicama uključivale su uvod u projektni menadžment, izradu prijedloga, rezultate već provedenih projekata, sistem ranog upozoravanja u civilnoj zaštiti, njegove aspekte uspostave i značaj.

- Ovaj projekat provodi se s ciljem prilagodbe zakonodavstva i ostalih propisa radi pristupanja BiH Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Jedna radionica bila je vezana za izradu projekatnih prijeloga, a druga za rano upozoravanje i razmjenu informacija u slučaju izvanrednog događaja - kazao je voditelj radnog paketa u sklopu kojeg su održane te aktivnosti Davor Spevec.

Radionicama su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'