Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 12:38 |

Sjednica Doma naroda PSBiH okončana bez ijedne odluke

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazao je danas nakon sjednice da posljednja odluka Ustavnog suda BiH derogira interese bosanskohercegovačkog etniteta Republika Srpska.

Delegati iz Kluba Srba kojem i Špirić pripada, suzdržanim i glasovima protiv odbili su danas većinu tačaka dnevnog reda zbog čega će one biti upućene Kolegiju Doma na usaglašavanje, a tako će, kaže Širić, i nastaviti postupati dok se o svemu ne odrede poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će oni na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Međutim, na novinarsko pitanje upućeno Špiriću da se takvo glasanje srpskih delegata ne poklapa s tom odlukom jer su ipak na neki način odlučili o svim tačkama dnevnog reda, Špirić je kazao da je u pitanju ista stvar jer neodlučivanje znači ne dopustiti da se protiv interesa RS-a donese ijedna odluka.

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta.

U Sarajevu je sinoć u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s ambasadorima zemalja takozvane Quinte koji je, potvrdio je novinarima Špirić, sazvan upravo na inicijativu Dodika kako bi ih on obavijestio o novim stavovima političkih predstavnika RS-a.

Međutim, ništa osim toga novinarima Špirić nije rekao zbog čega još uvijek nema potvrde o tome da li je bilo nekih zaključaka nakon tog susreta.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) ocijenio je da Dodik ovakvim stavovima ruši Dejtonski mirovni sporazum nepoštujući konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je i devedesetih godina prošlog vijeka bilo namjera da se neki povuku iz BiH, ali država BiH je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija, dodajući da niko ne može blokirati BiH zbog čega je pozvao političke predstavnike iz RS-a da to i ne pokušavaju činiti.

Također, delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) pozvao je sve aktere ovakve situacije da sjednu za stol i zajednički odluče šta će se dalje događati u vezi s novonastalom situacijom, ali dodajući da je cijeli proces potrebno vratiti u institucije sistema.

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske(NSRS), na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, najavljena je za ponedjeljak, 17.februara, sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i to nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

S druge strane politički predstavnici Bošnjaka uključujući i potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića, kazali su da je odluka Ustavnog konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprotstavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu, uz poruku da blokade odluku neće promijeniti.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana