Svijet     | 14.02.2020. 18:49 |

Pobunjenici koje podržava Turska oborili helikopter u Siriji

FENA Internet

DAMASK, 14. februara (FENA) - Sirijski pobunjenici koje podržava Turska oborili su vladin helikopter zapadno od Alepa u sjeverozapadnom dijelu Idliba, gdje je nasilje i raseljavanje znatno intenzivirano posljednjih nekoliko sedmica, javljaju turski i sirijski državni mediji u petak.

Pobunjenički izvori i očevici rekli su Reutersu da su ruski avioni ranije u petak vršili udare na područja na selu zapadno od Alepa, ali su se vratili u grad nakon što je helikopter oboren.

- Jedan od naših vojnih helikoptera pogođen je neprijateljskom raketom u zapadnom dijelu Alepa gdje su raspoređene naoružane terorističke organizacije koje podržava Turska, a to je dovelo do pada helikoptera i smrti njegove posade - izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA citirajući vojni izvor.

Turska vojska poslala je dodatno naoružanje i trupe u Idlib, na svojoj južnoj granici, kako bi uzvratila udarac sirijskih vladinih snaga koje podržava Rusija da vrate posljednje uporište zemlje nakon skoro devet godina rata.

Sirijska opservatorija je saopćila u petak da je Turska rasporedila oko 6.500 vojnika kako bi ojačala postojeće jedinice na sjeverozapadu Sirije, kao i oko 1.900 vojnih vozila od početka februara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta