Najave     | 16.02.2020. 13:41 |

Potpisivanje Deklaracije o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - U okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini", u ponedjeljak, 17. februara, u Sarajevu će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji.

U proteklom periodu uspostavljeno je partnerstvo s deset jedinica lokalne samouprave (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Kakanj, Kalesija, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Trebinje) u kojima će biti realizovane aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Potpisivanjem deklaracije, partneri će se izjasniti o posvećenosti principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama i razvojnim planovima putem integrisanog modela upravljanja rizicima od katastrofa.

Cilj zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija BiH jeste rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u deset jedinica lokalne samouprave u različitim sektorima, uključujući zaštitu i spašavanje, obrazovanje, socijalnu i dječiju zaštitu, zdravlje i poljoprivredu.

Ovaj zajednički program provode UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu s lokalnim vlastima, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo