Svijet     | 15.02.2020. 10:51 |

SAD će evakuisati američke državljane s kruzera u Japanu

FENA Internet

TOKIO, 15. februara (FENA) - Sjedinjene Države saopćile su da će poslati avion u Japan da vrati američke putnike koji se nalaze na kruzeru Diamond Princess, gdje je došlo do zaraze najvećeg broja osoba izvan Kine novim koronavirusom COVID-19.

Američka ambasada u Tokiju poručila je putnicima da će avion stići u Japan u nedjelju navečer i da im preporučuju da se ukrcaju na avion "iz predostrožnosti" kako bi ih vratili u SAD na dalje praćenje.

Putnici će biti podvrgnuti daljnjoj karanteni od 14 dana po dolasku u Sjedinjene Države, javio je Reuters.

- Shvatamo da je ovo frustrirajuće i da je potrebno prilagođavanje, ali ove mjere su u skladu s politikom koju smo uveli da bismo ograničili potencijalno širenje bolesti. Ako odlučite da se ne vratite ovim čarter letom, nećete se moći vratiti u Sjedinjene Države na određeno vrijeme. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donijet će konačnu odluku u vezi s tim - navodi se u preporuci Ambasade SAD-a u Tokiju.

Karantena kruzera trebala bi se okončati 19. februara.

Kruzer, čiji je vlasnik kompanija Carnival Corp, nalazi se u karanteni od dolaska u Yokohamu 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.

U to je vrijeme na brodu bilo oko 3.500 putnika i posade, od kojih je 218 bilo pozitivno na koronavirus i koji su hospitalizirani u japanskim bolnicama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'