Sport     | 16.02.2020. 10:47 |

Gasal: Od filmova Brucea Leeja do titule najuspješnijeg trenera u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 16. februara  (FENA) - Bugojanac Amer Gasal ostvario je uspjeh, koji bi svaki mladi čovjek u Bosni i Hercegovini poželio, nakon dosta uloženog truda i puno odricanja.

Školovanje na Pravnom fakultetu UNSA okončao je kao jedan od najboljih studenata, zbog čega je nagrađen Srebrenom značkom, da bi nakon toga upisao master studij koji je, također, završio u roku, stekavši diplomu magistra prava.

Ovaj mladić nedavno se okitio još jednom veoma značajnom nagradom, upotpunivši tako vrijednu kolekciju ranije dobijenih priznanja, koja krase njegov dom.

Sportski savez općine Bugojno dodijelio mu je epitet najuspješnijeg trenera u 2019., za koji smatra da nije došao slučajno i da je rezultat napornih treninga i uspjeha članova Karate kluba „Master“, u kojem odgovorno i s ljubavlju obavlja trenerski dio posla.

-Ovu nagradu ne bi ostvario bez takmičara, a ni takmičari ne bi imali rezultate bez mene, tako da je to jedna spona, jedno bez drugog ne može. Drago mi je da je neko prepoznao naše rezultate, iako mislim da su nagrade, općenito, samo papiri i plakete koje čuvaju uspomene. Naš najveći uspjeh bit će ako tu djecu izvedemo na pravi put, da sutra postanu dobri sportisti i ljudi, i uzorni predstavnici svojih lokalnih zajednica - naglasio je.

Dodaje da je karate njegova velika ljubav još od malih nogu, i da je počeo trenirati s pet godina, na nagovor oca koji je jedan od najstarijih trenera u Bugojnu, te da se u borilačke sportove zaljubio nakon saznanja o čuvenom majstoru borilačkih vještina Bruce Leeju.

-Neka djeca vole autiće, neka lopte, neka nešto drugo... Ja sam volio gledati filmove Brucea Leeja. Mislim da sam u svojoj sobi u to vrijeme imao stotinjak njegovih postera, a odgledao sam sve njegove filmove, koji su se tada mogli naći u vedeotekama. Naravno, uzor mi je bio i otac, koji me odveo i na prvi trening u tadašnji KK „Iskra“ - ističe.

Priznaje da je proteklih godina imao „svoje uspone i padove, i trenutke kada je htio prestati trenirati, ali da ga je uvijek, nešto jače od te pomisli, vodilo dalje“.

-Dešavalo se to onda kada sam morao otići na trening, a ostala djeca su ostajala da se igraju. Vremenom se navikne na sve to, zavolite sport, toliko da bez njega ne možete živjeti. Mislim da, ako nešto ne radite srcem, iskreno, neće biti ni željenih rezultata - istaknuo je.

Žao mu je što, u godinama kada je intenzivno vježbao karate, nije bilo više takmičenja u toj sportskoj disciplini, ali je, ipak, zadovoljan uspjehom koji je postigao.

-Dva puta sam uspio izboriti status reprezentativca Bosne i Hercegovine gdje sam osvajao državne medalje - prvi put u disciplini kate, a onda i u katama i borbama. Kao član bh. reprezentacije, bio sam učesnik Balkanskog prvenstva u Makedoniji, a u Grčku, gdje se isto prvenstvo organiziralo sljedeće godine, nismo ni otišli zbog finansijskih problema - kazao je.

Amer veli da će, nakon što je u Općinskom sudu u Bugojno odradio pripravnički staž, budućnost pokušati graditi „na nečemu što je usko vezano za pravo, bilo da se radi o sudu ili tužilaštvu, gdje može iskazati svoje znanje i vještine, te da su neke njegove ambicije vezane, ipak, za voljeni klub“.

Uvjeren je da „puno može doprinijeti napretku svog grada i države, i da će mu se i ta želja jednog dana ispuniti“.

-Želim da pomognem lokalnoj zajednici iz koje ne namjeravam nigdje otići, da se društveno-politički aktiviram, na polju gdje ću pružiti najviše. Nisam od onih koji su letargični, stoje sa strane, kritikuju i ništa ne poduzimaju da svima bude bolje. Ili, spakuju se, ne pokušavajući ništa učiniti po tom pitanju. Jer, domovina je tamo gdje nam je srce, a ono je ovdje, ne u Njemačkoj, Austriji, ili nekoj drugoj zemlji - zaključio je Amer Gasal.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo