Stranačke aktivnosti     | 15.02.2020. 13:20 |

Saopćenje za javnost SDS

FENA Saopćenje

Pandurević: Nema suverenosti dok su strane sudije u Ustavnom sudu BiH

„Nemoguće je govoriti o suverenoj državi i njenom evropskom putu sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i OHR-om iznad glave, i ovo jeste idealan trenutak za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se strane sudije zamijenile domaćim“ – istakla je danas Aleksandra Pandurević u izjavi za medije.

„U ovom momentu imamo troje stranih sudija, od kojih dvoje ove godine pune 70 godina, a jedan iduće, i po sili Ustava BiH im prestaje mandat. To je prilika da budu zamijenjeni domaćim sudijama jer Ustav BiH jasno kaže da pet godina po prvobitnom imenovanju stranih sudija, Parlamentarna skupština može odrediti drugačiji način izbora to troje sudija“ – kazala je Pandurević.

Ona je ponovila da su mediji juče objavili da je predsjednih Evropskog suda za ljudska prava imenovao novu sudiju Ustavnog suda BiH, na mjesto jednog od starnih sudija kojem mandat ističe u aprilu mjesecu.

„Međutim, član 4. stav (1) tačka a) Ustava BiH propisuje obavezu predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da strane sudije imenuje nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH. U ovom slučaju, Predsjedništvo uopšte nije imalo tu tačku na svom dnevnom redu niti je dalo bilo kakvo mišljenje, pa čak ni ono da ne mogu postići zajedničko mišljenje. Samim tim, djeluje da je prekršen Ustav BiH i to od strane Evropskog suda za ljudska prava. Bilo bi zanimljivo znati da li je Evropski sud uopšte zatražio mišljenje Predsjedništva BiH“ – rekla je Pandurević.

Ona je podsjetila da bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije dozvolio da Predsjedništvo da mišljenje o izboru jednog stranog sudije, pa se i to imenovanje može posmatrati kao i ovo jučerašnje kao i da očekujem da institucije Republike Srpske angažuju stručnjake za ustavno i međunarodno pravo koji će ocijeniti da li su ova dva zadnja imenovanja suprotna Ustavu BiH i ako jesu koje pravne mehanizme imamo da ih osporimo.

„Ustavni sud BiH je glavni instrument SDA preko kojeg urušavaju dejtonsku strukturu BiH i logično je da su protiv zamjene stranih sudija. Sada imaju pet od devet ruku, a azmjenom bi imali troje sudija i ostali bi bez instrumenta za urušavanje nadležnosti Republike Srpske. No, treba da znaju, da BiH ima onoliko koliko se svi u njoj komotno osjećaju“ – zaključila je Pandurević.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo