Stranačke aktivnosti     | 15.02.2020. 14:13 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Međunarodna konferencija o sigurnosti primjer nesposobnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da novo brukanje države na međunarodnoj sceni ponovno pokazuje neozbiljnost i nezainteresovanost Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za stvarne strateške interese države. Činjenica da smo jedna od rijetkih država koja neće imati delegaciju na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu predstavlja skandalozan propust i uvredu građana Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu brojne sigurnosne izazove sa kojim se naša zemlja susreće.

U posljednje dvije godine svjedočimo dramatičnom srozavanju preostalog međunarodnog ugleda naše države. To je posljedica s jedne strane loših namjera pojedinih političara i stranaka, te nepismenosti drugih članova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara po pitanju međunarodnih odnosa i vanjske politike uopće. Činjenica da se za savjetnike za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH imenuju podobni kadrovi sa 'jaranskim' referencama, bez ikakve naobrazbe i iskustva u oblasti međunarodnih odnosa dodatno doprinosi lošem, odnosno nikakvom strateškom pristupu ovoj oblasti. Isti pristup je i pri imenovanju kadrova u Vijeće ministara BiH.

Iako se članovi Predsjedništva BiH bez ikakvih problema lako dogovaraju o imenovanju ambasadora i povećanju plata svojim savjetnicima i saradnicima za više stotina KM, kada su u pitanju viši interesi države i njena sigurnost, o tome nikoga od njih nije ni previše briga.

Još jednom se pokazuje da se međunarodna politika ne može voditi kvazipatriotskim parolama, nego isključivo osmišljenim strateškim pristupom, savjesnim radom i znanjem, sa kojim su članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara više nego deficitarni.

Međunarodna konferencija o sigurnosti je najbolji primjer kako nesposobni i nestručni političari mogu cijelu državu učiniti nerelevantnom. Pokazuje se da politička kriza u BiH nije rezultat samo jednostranog destruktivnog ponašanja zlonamjernih političara, nego općeg nesnalaženja, diletantizma i nekompetentnosti vladajućih struktura na svim stranama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana