Stranačke aktivnosti     | 15.02.2020. 16:58 |

Saopćenje za javnost Plaforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres najoštrije posuđuje najave kršenja člana VI Ustava Bosne i Hercegovine i kršenje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine

Platforma za progres poziva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da pročitaju član VI važećeg Ustava Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i svoje izjave koriguju striktno u skladu sa tim odredbama. Zapaljiva retorika, vrijeđanje države Bosne i Hercegovine i javno insistiranje na unilateralnoj izmjeni Ustava Bosne i Hercegovine, protiv čijih izmjena su se do sada dogmatski borili, smatramo potpuno neprihvatljivim, pogotovo kada dolazi od osoba na tako važnim pozicijama, koje su dužne ponašati se odgovorno i u skladu sa vladavinom prava.

Pozivamo zakonodavca da hitno izradi i u proceduru usvajanja uputi odgovarajući zakon o obustavi isplate primanja svim izabranim i imenovanim osobama u institucijama Bosne i Hercegovine koje, iz bilo kojeg razloga, odbijaju raditi posao za koji su plaćene novcem poreznih obveznika – građana Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da se upozna sa Zakonom o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.   

Stav Platforme za progres je da, osim u slučajevima poput ovog - kada je na udaru ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava državljana Bosne i Hercegovine, u principu ne želi učestvovati u retoričkim predizbornim ili drugim egzibicijama bilo kojeg aktera koje nastavljaju destabilizirati situaciju u zemlji i odgađaju neizbježno poboljšanje uslova života i osnovnih prava svih građana Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana