Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 08:32 |

Komšić na radnoj večeri u Briselu - Podrška EU zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

 

BRISEL/SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, prisustvovao je u nedjelju neformalnom sastanku i večeri lidera EU i lidera zapadnog Balkana u Briselu.

Potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji zapadnog Balkana, te najavljeno da je Evropska unija  odlučna ojačati podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa.

Razgovarano je o novoj metodologiji pristupanja za zemlje zapadnog Balkana i otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrella.

Od lidera iz regije prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjski poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hasim Tači i premijer Albanije Edi Rama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo