Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 14:21 |

Patriotska liga KS: Hitna reforma pravosudnog sistema u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Savez Udruženje boraca "Patriotska liga" Kantona Sarajevo smatra da je reakcija člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na zadnju presudu Ustavnog suda BiH i izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije 'razgolitila' najveći problem države BiH.

- Najveće probleme državi BiH prave upravo oni pojedinci, koji zahvaljujući neradu ili čak zaštiti od pravosuđa, nisu odavno u zatvoru gdje im je mjesto. U ratu smo se bolje i uspješnije borili za interese države BiH, a sada u miru dozvoljavamo da je sve češće i sve slobodnije, bez ikakvih sankcija, ugrožavaju i destabiliziraju ratni fašizmi i velikodržavni nacionalizmi  - istakli su. 

Krajnje je vrijeme da se, dodaju oni, sve probosanske snage ujedine po pitanjima funkcioniranja ključnih državnih institucija i organa.

Traže od svih probosanskih stranaka, institucija i nevladinog sektora da se hitno i maksimalno angažuju na hitnu reformu pravosudnog sistema u BiH u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske unije, realizaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava te da se odmah i bezuslovno uskladi raspodjela prihoda od PDV-a na entitete u skladu sa mjestom i izvorima njegovog ubiranja, saopćeno je iz Saveza Udruženje boraca "Patriotska liga" Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Nizozemsko tužilaštvo kaznilo četiri kompanije koje su pomogle Rusiji u gradnji Krimskog mosta

Tužilaštvo BiH u protekle dvije godine Tužilaštvu Brčko distrikta BiH ustupilo 42 predmeta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana