Stranačke aktivnosti     | 17.02.2020. 14:23 |

Demokratska fronta: Građani BiH moraju se probuditi, da ne bude kasno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Pravo pitanje kada je riječ o svakodnevnim istupima i najavama Milorada Dodika usmjerenih definitivnom raspadu države Bosne i Hercegovine jeste, vrijedi li više trošiti riječi ukazujući na njegove opasne igre sa strpljenjem građana, vrijedi li mu uopšte odgovarati ili je došlo vrijeme da i se „druga strana“, građanska Bosna i Hercegovina, trgne iz letargije i poduzme korake koji će sačuvati zemlju od  evidentnog rušenja države, ne nasilnog i oružanog,  nego „suptilnijeg“ rušenja sistema na kojima ona počiva, navodi se u saopćenju Demokratske fronte. 

Jedan stub tog sistema, naglašavaju, svakako je Ustavni sud BiH, a drugi je državni Parlament. 

- Šta bi još „laktaški vožd“ trebao učiniti pa da to shvati uspavani građanski puk i njegovi politički predstavnici u BiH, a da ne spominjemo da je već bilo vrijeme da na njegove prijetnje disolucijom zemlje javno i odlučno odreaguju međunarodni predstavnici, računajući tu i Vijeće sigurnosti UN-a. Jer, posljednje Dodikove ujdurme vezane za Ustavni sud i Izborni zakon (gdje mu se pridružio Dragan Čović, da to u paketu njih dvojica riješe) jesu i bukvalno igra s vatrom i hodanje na ivici mogućih sukoba ozbiljnijeg karaktera - pitaju se u ovoj političkoj partiji. 

Neiscrpno je vrelo Dodikovih ubleha, nesuvislih optužbi, uvreda i primitivizma, dodaju iz DF-a. Kako drugačije protumačiti najnovije dvije: Prva je da je gospodin Komšić u Brisel putovao privatno (!!!), a druga, ne manje stupidna je da „ako Europa hoće od BiH da pravi građansku državu, dobro ćemo razmisliti hoćemo li krenuti putem europskih integracija“(!!!). 

Ističu da razumiju da je svako pominjanje imena Željka Komšića za Dodika ravno „korona virusu“ i da mu to diže pritisak ali činjenica je da se u Briselu održao sastanak "lidera zemalja zapadnog Balkana", a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je upravo to – lider, i poziv je došao na pravu adresu! Uostalom, to su pokazali i razgovori vođeni u Briselu. Isto tako je važno naglasiti da je i posjeta Svetom ocu koja je prethodila Briselu bila u državničkoj funkciji gospodina Komšića, jer je, uz ostalo, bilo veoma bitno relevantne međunarodne činioce, a to su i papa i Brisel, iz prve ruke obavijestiti šta se trenutno dešava u našoj zemlji i kakvu igru igraju Dodik i njegovi politički sponzori. 

- I kad smo kod „privatnih„ posjeta, pitamo se pod koju stavku voditi učestale posjete Dodika Beogradu. Da apsurd bude veći, čovjek o državnom trošku putuje sve s pratnjom, a istovremeno na istim tim skupovima iz temelja ruši tu istu državu! Zato mislimo da je svojim potezima Dodik davno prekoračio crvenu liniju, da su sve riječi već ispucane, i da su na redu, valjda, ozbiljniji potezi u zaštiti ustavnog poretka! A znamo kakva je svjetska praksa kada do takvih situacija dođe. Vrijeme je za triježnjenje i buđenje, da ne bude kasno -zaključuju iz DF-a.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo