Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 14:48 |

U BPK-u obavezni predškolski program pohađat će 263 djece

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. februara (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončan je upis djece u obavezni predškolski program.

U kantonalnom ministarstvu obrazovanja smatraju ohrabrujućom činjenicu da je ove godine upisan najveći broj djece u posljednjih pet godina.

- Obavezni predškolski program ove godine pohađat će 263 djece što je za 16 ili jedno odjeljenje više u odnosu na prethodnu godinu. Ujedno je to najveći broj u zadnjih pet godina kada smo imali smanjen broj djece koji se postepeno povećavao i prijatno smo iznenađeni. Najveći broj djece, kao i prethodnih godina, skoncentrisan je u Goraždu, u dvije gradske škole, a riječ je o 206 budućih prvačića, dok je ostali broj djece raspoređen na ostale dijelove kantona - precizirala je stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje Amira Borovac.

Naglasila je da je situacija sa brojem djece u drugim dijelovima kantona znatno drugačija, jer je nastavljen trend pada.

- U općini Pale u FBiH u obavezni predškolski program ove godine upisano je tek dvoje djece, u općini Foča u FBiH u matičnoj školi 'Ustikolina' upisano je 11, dok u Fočanskoj jabuci nema ni jedno dijete. Matičnu školu 'Hasan Turčalo Brzi' u Ilovači pohađat će pet prvačića, dok je po jedan upisan u Brzači i Osanici. Za upisno područje OŠ 'Mehmedalija Mak Dizdar' u Vitkovićima prijavljeno je 23 djece, u područnim školama Bogušići sedam, Beriču dvoje i na Sadbi četiri djeteta - istakla je Borovac.

Napomenula je da nijedno dijete neće ostati uskraćeno za pohađanje obaveznog predškolskog programa

U gradskom dijelu Goražda, pored redovnih odgojnih grupa u vrtiću, bit će formirano još pet u Plavom cvijetu, a po jedna u Vitkovićima i Ustikolini.

Realizacija obaveznog predškolskog programa trebala bi početi 3. marta i trajat će 50 dana, odnosno svaki dan po tri sata, a trajat će do 12 maja. Odmah potom počet će i upis u prvi razred osnovne škole.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta