Svijet     | 17.02.2020. 15:22 |

Iranac optužen za kršenje američkih sankcija oslobođen u Njemačkoj

FENA Internet

TEHERAN, 17. februara (FENA) – Iranac optužen da je kršio američke sankcije i bio je zatočen u Njemačkoj oslobođen je i vratio se u Iran nakon diplomatskih napora Teherana, saopćio je u ponedjeljak portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranac Ahmad Khalili vratio se avionom u zemlju s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je u Njemačkoj prisustvovao Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, navodi iranska državna TV riječi portparola ministarstva Abbasa Mousavija.

Njemačke vlasti odbile su komentirati taj slučaj.

- Gospodin Ahmad Khalili, iranski državljanin, koji je uhapšen u Njemačkoj po američkom zahtjevu  i bio je metom potencijalnog izručenja Americi pod opravdanjem kršenja nelegalnih i okrutnih američkih sankcija, oslobođen je sinoć i vratio se u domovinu s ministrom vanjskih poslova  - kazao je Mousavi, prenosi državna TV.

Portparol nije kazao kako je Khalili mogao kršiti američke sankcije, ali je istaknuo da je on oslobođen „putem intenzivnih diplomatskih konsultacija i kroz efikasnu saradnju s (iranskim) pravosuđem i obavještajnom službom Revolucionarne garde“.

 Mousavi nije pojasnio kako su iransko pravosuđe ili obavještajna služba Revolucionarne garde, najmoćnije vojne sile u Iranu, doprinijeli odluci da se oslobodi Khalili.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država eskalirale su otkako je najugledniji vojni zapovjednik Islamske Republike Qassem Soleimani, ubijen u napadu američkog drona u Bagdadu 3. januara. Iran je odgovorio raketnim baražom na američku vojnu bazu u Iraku nekoliko dana kasnije.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila u 2018. i ponovo je uveo sankcije koje su teško opteretile ekonomiju Islamske Republike.

Amerikanac kineskog porijekla, uhapšen u Iranu u 2016. i kasnije optužen za špijuniranje, oslobođen je u decembru prošle godine.  Washington je zauzvrat oslobodio  zatočenog Iranca, i obojica su vraćena avionima u svoje domovine, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Javni poziv za podnošenje prijava za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt BiH

Izraelska vojska oslobodila svoju pripadnicu iz Hamasovog zatočeništva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu