Svijet     | 18.02.2020. 12:49 |

Strah od 'Velikog brata' usmjerava pravila EU o vještačkoj inteligenciji

FENA Internet

BRUXELLES, 18. februara (FENA) - U atmosferi strahova od društva u stilu "Velikog brata" kojim vladaju mašine, Evropska unija je pozvala vlasti i kompanije da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Ali Unija, koja će ove sedmice dati dugo očekivanu objavu o ulozi umjetne inteligencije (AI), neće nametati direktnu zabranu, rekao je jedan visoki funkcioner.

U srijedu će Evropska komisija postaviti osnove za evropska pravila o tim inovacijama u rastućem sektoru u kojem sada dominiraju SAD i Kina.

Komisija, moćni regulator EU, spremna je odgovoriti na zabrinutost evropskih građana zbog sve veće uloge vještačke inteligencije u njihovim životima, paralelno s izvještajima iz Kine o tehnologiji prepoznavanja lica koja se koristi za suzbijanje oponenata.

- Smatram da je zaista zastrašujuće ono što sam vidjela u Hong Kongu - rekla je izvršna potpredsjednica Komisije za digitalnu politiku EU Margrethe Vestager.

Tokom antikineskih protesta rekla je da bi ljudi mogli dobiti poruku na telefon: "Znamo da ste tamo, možda biste trebali otići kući".

- To nije baš podrška konceptu slobode okupljanja ili izražavanja - dodala je Vestager.

Ali umjesto direktne zabrane ili moratorija, što bi zahtijevalo podršku zemalja članica, Vestager je novinarima u Bruxellesu rekla da će preporučiti vlastima i kompanijama oprez.

- Ono što ćemo u dokumentu reći i to vrlo pravnom terminologijom jest, zastanimo i utvrdimo postoje li okolnosti u kojima daljinsko prepoznavanje lica treba biti odobreno - rekla je Vestager novinarima.

- Jer ako ne zastanemo, onda će to jednostavno biti posvuda - upozorila je Vestager, upoređujući to sa naglim porastom nadzornih kamera u gradskim centrima.

Opisujući širenje kamera, rekla je: "Prvo postavite jednu, ali onda ona ima mrtvi ugao, a zatim postavite drugu ... Odjednom imate kamere svuda", javlja AFP.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu