Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 13:58 |

Trinaest sarajevskih učiteljica osposobljeno za rad u vrtićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Trinaest profesorica razredne nastave u Kantonu Sarajevo uspješno je okončalo "Neformalni program za osposobljavanje učitelja za rad u predškolskim ustanovama" te od sada mogu raditi kao odgajateljice. Danas su im uručeni certifikati o stečenim kompetencijama.

Program osposobljavanja profesora/ica razredne nastave za rad u predškolskim ustanovama pokrenuli su Vlada KS i JU Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Pedagoškim fakultetom UNSA, u cilju rješavanja problema nedostatka kadra u sarajevskim vrtićima.

- Kada je Vlada KS odlučila ukinuti liste čekanja u vrtićima suočili smo se sa nedostakom odgajateljica, odnosno odgajatelja. S obzirom na to da je Pedagoški fakultet certificiran za obrazovanje odraslih, odlučili smo se za ovaj program kroz uključivanje profesora razredne nastave sa evidencije Zavoda za zapošljavanje KS - obrazložila je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić.

Po riječima koordinatorice programa i vanredne profesorice na Pedagoškom fakultetu Mirele Omerović, polaznice su prošle kroz intenzivni program u trajanju od tri mjeseca.

- One su postale certificirani stručnjaci sa stečenim kompetencijama za rad u predškolskim ustanovama i po zakonu su dobile priliku da preuzmu poslove odgajatelja - naglasila je Omerović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta