Regija     | 18.02.2020. 14:27 |

'Teška zadaća' Zorana Milanovića na popravljanju odnose sa Slovenijom - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. veljače (FENA) - U odnosima Slovenije i Hrvatske, koji su zaleđeni zbog suprotstavljenih pogleda na arbitražu o granici, treba vratiti izgubljeno povjerenje i novi je hrvatski predsjednik u tom pogledu pred teškom zadaćom, navodi u utorak povodom današnje inauguracije Zorana Milanovića slovenski list "Dnevnik".

"Milanović se u kampanji založio za podizanje sada slabih odnosa sa Slovenijom na bitno višu razinu, no nakon kampanje dolazi trenutak istine. Ako je njegova namjera stvarna, čeka ga velik izazov", navodi u komentaru povodom Milanovićeva ustoličenja komentator ljubljanskog lista Andrej Brstovšek.

Milanović nije najavio kako misli ostvariti najavljeni prioritet boljih odnosa sa Slovenijom, gdje će ga se teško doživjeti kao "dobronamjernog graditelja mostova", ocjenjuje Brstovšek, te kao velik problem u uspostavi boljih odnosa vidi granično pitanje, gdje su pozicije suprotstavljene.

"Upravo je MIlanović kao hrvatski premijer bio autor hrvatskog odustajanja od arbitraže, kad je izjavio da je takva odluka vlade njemu bila jedna od najdražih. A to od njega sada zahtijeva vrlo težak pokušaj vraćanja povjerenja", navodi se u komentaru, prenosi Hina.

Brstovšek navodi da je u tom smislu položaj Milanovića teži nego položaj njegove prethodnice Kolinde Grabar KItarović koja je, kako kaže, u situaciji kad je sadržajni dijalog Ljubljane i Zagreba zbog arbitražnog problema izostajao, zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom djelovala kao amortizer napetosti između dviju vlada.

No, teže je zamisliti da će Pahor i Milanović, s obzirom na suprotstavljene poglede, javno stvarati takvu kemiju budući da je u političkom smislu "otac" arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na slovenskoj strani upravo Pahor, navodi komentator. On podsjeća da je Pahor 2009. potpisivanje arbitražnog sporazuma ocjenjivao najvećim vanjskopolitičkim uspjehom svog tadašnjeg premijerskog mandata, te da i danas s funkcije predsjednika države inzistira na potrebi da se arbitražno rješenje obostrano implementira, što Hrvatska ne želi.

"No, odnose dviju država ne treba reducirati samo na arbitražu", navodi komentator te ističe česte izjave i podatke o odličnoj suradnji na području gospodarstva, turizma, kulture i na drugim područjima.

"U pozadini se govori o razmišljanjima o tješnjoj suradnji Ljubljane i Zagreba unutar EU-a, u regiji, o međusobnom strateškom partnerstvu", navodi se u komentaru slovenskog lista, ali dodaje da je upitno postoji li na obje strane sposobnost da se prevlada za Sloveniju važno pitanje arbitraže i njene primjene.

Zaključujući da će to ići teško mimo pitanja o arbitraži, komentator navodi da je upitno jesu li na to spremni u Ljubljani i Zagrebu. "Milanović očito poručuje da takva sposobnost postoji, pa mu možemo zaželjeti sreću, ali uz nadu da to nije uobičajeno javno iskazivanje dobronamjernosti na početku mandata", navodi se u komentaru.

Ipak, kako se dodaje, treba očekivati da će se problem neimplementirane arbitražne presude na slovenskoj strani opet pojaviti nakon što sredinom godine završi hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, "kad će se na dnevnom redu EU-a opet pojaviti pitanje ulaska Hrvatske u Schengen".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom