Svijet     | 18.02.2020. 14:28 |

Iran oslobodio Nijemca u razmjeni zatvorenika

FENA Internet

TEHERAN,  18. februara (FENA) – Iran je saopćio u utorak da je Nijemac koji je držan u iranskom zatvoru oslobođen u okviru razmjene zatvorenika za Iranca držanog u Njemačkoj pod sumnjom da je prekršio američke sankcije.

-  Objavljujemo da smo spremni da oslobodimo njemačkog državljana pod uslovom da oni (Nijemci) ne izruče našeg državljana Americi – izjavio je portparol iranskog pravosuđa Gholamhossein Esmaili.        

-  U nedjelju je iranski državljanin napustio Njemačku i ušao je u Iran, a mi smo u ponedjeljak oslobodili njemačkog državljana – izjavio je on na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Sudeći po zvaničniku, neidentifikovani Nijemac bio je pritvoren izvjesno vrijeme zbog "snimanja fotografija i videa bez dozvole" i služio je trogodišnju kaznu zatvora.

Nijemac je razmijenjen za Iranca Ahmada Khalilija, koji je, sudeći po iranskom ministarstvu vanjskih poslova bio zatočen u Njemačkoj „pod opravdanjem da je kršio nelegalne i okrutne sankcije Sjedinjenih Država“.

Khalili je oslobođen u nedjelju navečer nakon „intenzivnih diplomatskih konsultacija“ i operacija u kojima su učestvovali iransko pravosuđe i obavještajna služba iranske Revolucionarne garde, navodi portparol ministarstva Abbas Mousavi u saopćenju za javnost.

On se vratio u zemlju s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je prošle sedmice prisustvovao sigurnosnoj konferenciji u njemačkom gradu Muenchenu, dodao je Mousavi, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'