Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 15:22 |

Potvrđena optužnica za kriminal u hotelu 'Tuzla'

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 18. februara (FENA) – Tužitelji Tužilaštva Tuzlanskog kantona Anela Garčević i Dražen Milićević danas su na pres-konferenciji izjavili da je Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv šest osoba koji su kao organizatori i članovi kriminalne grupe prouzrokovali štetu privrednom društvu hotel "Tuzla" u iznosu većem od devet miliona KM.

Konkretno, kako su postupajući tužitelji u ovom predmetu rekli, za kriminalne radnje terete se Igor Pogačar (57) i Fadil Sarajlić (67), obojica iz Republike Slovenije zbog postojanja osnovane sumnje da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal.

Optužnica je podignuta i protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61) iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe u vezi s prevarom u privrednom poslovanju hotela Tuzla.

Postoji osnovana sumnja da su Pogačar i Sarajlić organizirali ovu grupu koja je u periodu od decembra 2007. do kraja 2009. godine poduzimala niz radnji u cilju kriminalnog plana  organizatora grupe, te da su doveli u zabludu odgovorna lica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju TK u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora, a koja se odnosi na investiciona ulaganja u hotel Tuzla u iznosu od 15 miliona KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67 posto dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici hotela Tuzla.

Za činjenje ovih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi: RAM Invest u kojem je odgovorno lice Pogačar i koja je bila firma investitor, te Conint, Eurosar i fiktivna firma Sar Holding koje su bile izvođači ili podizvođači radova i u kojima je odgovorna osoba i suosnivač  Sarajlić.

- Radi se o predmetu visoke korupcije, a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tokom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz Sjedinjenih Američkih Država. Također, tokom istrage su obavljeni ekonomsko-finansijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka - kaže postupajuća tužiteljica Anela Garčević

Ovom optužnicom obuhvaćen je i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, koji je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Naime, kako se navodi u optužnici, iako je bio svjestan da je podzakonskim aktima propisana obaveza Agencije da najmanje jednom godišnje vrši neposrednu i posrednu kontrolu izvršenja ugovora o privatizaciji, Hasanhodžić u tom periodu nije naložio da se izvrši niti jedna kontrola i provjera investicionih ulaganja. Zatim je prihvatio revizorski nalaz koji nije bio baziran na dokumentima koji nalaže Pravilnik.

Na taj način je, kako se navodi, izdao RAM Investu uvjerenje o izvršenim obavezama i tom pravnom licu omogućio upis vlasništva nad 67 posto dionica hotela Tuzla.

- U dokumentaciji su navodili da je u spa centar uloženo milion maraka, a takav spa centar u hotelu Tuzla uopće ne postoji. Recimo, navedeno je da u projektnu dokumentaciju uloženo više od milion maraka, a takva dokumentacija formalno-pravno ne postoji. Kažu da su aktivnosti menadžmenta koštale oko 650 hiljada maraka eura, a mi tokom istrage nismo našli niti jedan dokument kako bismo uvidjeli na šta se te aktivnosti odnose. Naravno, spisak ovakvih radnji je daleko veći, ali samo navodim neke od primjera na koji način je to rađeno - rekao je tužitelj Dražen Miličević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Podignuta optužnica protiv komandira Granične policije BiH - aerodrom Banja Luka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo