Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 18:14 |

Brkić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Grčke Papandreoua

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas, 18. veljače, u nastupni posjet veleposlanika Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua. 

Zamjenik Brkić poželio je dobrodošlicu novom grčkom veleposlaniku i istaknuo opredjeljenost naše zemlje za razvojem i jačanjem sveukupnih bilateralnih odnosa između dviju prijateljskih zemalja. Naglasio je značaj Grčke kao zemlje regije koja dobro poznaje situaciju u našoj zemlji i surađuje s BiH u regionalnim inicijativama, a istovremeno je članica Europske unije i pruža veliku potporu na integracijskom putu BiH. Zahvalio je Grčkoj na organizaciji predstojećeg sastanka na visokoj razini o zapadnom Balkanu, na temu ''Od Soluna 2003. do Zagreba 2020.'', koji će biti održan 24. veljače ove godine u Solunu. Zamjenik ministrice Brkić je potvrdio da će on predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom veoma značajnom skupu. 

Veleposlanik Papandreou je naglasio potporu svoje zemlje nastojanjima BiH i zemalja regije da odgovore zahtjevima postavljenim u okviru uvjeta za članstvo u EU. Ambasador je podsjetio da je prije sedam godina potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Grčke o suradnji u oblasti europskih integracija, te istakao da je time stvoren format za definiranje suradnje. Ambasador je istakao da njegova zemlja smatra da je integracija zapadnog Balkana apsolutno potrebna Europskoj uniji te da će njegova zemlja pružiti svaku pomoć BiH u skladu s iskazanim potrebama i prioritetima koje sami definiramo.

Ambasador je također iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke nastaviti razvijati. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o nastavku EU integracijskog procesa na zapadnom Balkanu, pri čemu je zamjenik ministrice izrazio očekivanje da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora s EU. Brkić je istaknuo je da BiH trenutno analizira kako političke tako i tehničke aspekte novopredložene metodologije pregovaranja zemalja kandidata za članstvo u EU i da će biti spremna, kada metodologija bude prihvaćena, da je i primjeni. Naglasio je da se u tom procesu treba osigurati da se tijekom pregovora procjenjuje stvarni napredak i na bazi toga i donose odgovarajuće odluke i zaključci. 

Zamjenik Brkić je također istaknuo potrebu suradnje naših dviju zemalja u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija. Također je naglasio kako je ovo pitanje veoma važno kako sigurnosno, tako i humanitarno pitanje, te da blagovremena razmjena informacija može svakako doprinijeti planiranju i poduzimanju odgovarajućih mjera u periodu kada se, s poboljšanjem vremenskih prilika u BiH, može očekivati novi talas priliva migranata u našoj zemlji, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'