Stranačke aktivnosti     | 19.02.2020. 10:49 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost

Vlada odgodila razmatranje izmjena Zakona o advokaturi zbog amandmana Nezavisnog bloka    

Vlada Federacije BiH danas je zatražila od Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da odgodi razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o advokaturi Federacije BiH, zbog potrebe razmatranja amandmana koji je na ovaj Prijedlog podnio Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odvjetnišvu Federacije BiH uvršen na dnevni red 11. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 19.02.2020., kao i činjenicu da je potrebno izvršiti dodatnu analizu podnesenog amandmana, Federalno ministarstvo pravde predlaže Vladi da Parlament odgodi razmatranje Prijedloga za narednu sjednicu, naveo je u obrazloženju federalni ministar pravde Mato Jozić.

„Napominjem da se danas na sjednici Predstavničkog doma trebao razmatrati Prijedlog Vlade, kojim se mijenja važeći član 31., koji se tiče tarifa advokatima. Izmjene su predvidjele da Federalno ministarstvo pravde donosi tarifu uz konsultacije sa Advokatskom komorom FBiH, dok je do sada bio slučaj da Advokatska komora predlaže, a Federalno ministarstvo pravde odobrava tarifu. Nove izmjene su uvrštene i kako bi Federalno ministarstvo pravde imalo slobodu u utvrđivanju visine nagrade za rad advokata po službenoj dužnosti.

"Razlog za donošenje ovog zakona, predstavlja propisivanje pravnog osnova za donošenje posebnog podzakonskog akta kojim bi se uredilo pitanje nagrade za rad advokata po službenoj dužnosti", stoji u obrazloženju.

Mojim amandmanom se predlaže da se razdvaja tarifa za odbranu po službenoj dužnosti i standardna tarifa advokata, te zadržavaju ovlaštenja Komore u procesu utvrđivanja standardne tarife.

Također, predlaže da se posebno uređuje tarifa za rad advokata po službenoj dužnosti, a posebno generalna tarifa, kako bi se zadržala sloboda Komore da predlaže tarife, a da se istovremeno zaštiti budžet Federacije od prevelikih opterećenja.

Prijedlogom amandmana se utvrđuje dužnost advokata da stranci izda račun za izvršene usluge. Također, predložio sam izmjene kojim se osigurava mogućnost da stranke ugovore nagradu za rad u razmjeru sa uspjehom. Istovremeno, moramo zaštititi građane, kako ne bismo imali stanje na tržištu, gdje se izlazi iz okvira tarifa i ugrožava njihovo pravo na odbranu i pravnu pomoć.

Ovo je dokaz da su Vlada FBiH i ministar Jozić pokazali spremnost da uzmu u razmatranje prijedloge opozicije, što je pozitivno. Ovakvim primjerima pokazuje da zadatak parlamentaraca nije samo kritika, već i nuđenje konkretnih rješenja i politika u odnosu, bez obzira da li pripadaju parlamentarnoj većini ili opoziciji,“ izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u PD PFBiH.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo