Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 12:20 |

U Srebrenici obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 19. februara (FENA) - U Narodnoj biblioteci u Srebrenici danas je održan školski čas povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Učiteljice iz područne "Prve osnovne škole“ Potočari organizirale su radionicu sa 36 učenika prvog i drugog razreda, na kojoj se govorilo o maternjem jeziku, jezičkoj raznolikosti te poštivanju ljudskih prava i sloboda.

-Djeci smo naglasili koji su jezici zastupljeni u našoj domovini, a to su bosanski, srpski i hrvatski te da imamo dva ravnopravna pisma latinicu i ćirilicu. Na radionici smo spomenuli dva ranija pisma koja su bila u upotrebi na ovim područjima, kao što je glagoljica i bosančica. Djecu učimo da svoj jezik vole, a druge poštuju i veoma je bitno da poznaju što više jezika jer to je njihovo bogatstvo – kazala je učiteljica Alma Garagić.

Bibliotekarka Narodne biblioteke Violeta Radić kaže da su njihova vrata uvijek otvoren za sve zainteresovane i da su sa zadovoljstvom dočekali učenike prvog i drugog razreda područne škole iz Potočara.

- Biblioteka jeste mjesto gdje djeca trebaju da dolaze od prvih školskih dana i da se druže sa knjigom i upoznaju nešto novo. Ovo je jedna od prilika da svu našu djecu upoznamo o jezičkoj različitosti koju mi u Bosni i Hercegvini imamo – kazala je Radić.

Učitelji i učenici iz područne "Prve osnovne škole“ iz Potočara sutra odlaze u posjetu Švedskoj, gdje će na dan obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika održati prezentaciju o maternjem jeziku.

- Djeca Srebrenice će promovisati svoju zbirku radova, a ovo putovanje je nagrada za našu nauspješniju djecu koja su pisala literalne radove. Imat ćemo priliku da posjetimo jedan od najvećih muzeja u Švedskoj. Finansijske troškove snose ljudi porijekom iz BiH. Nadam se da ćemo sa putovanja ponijeti pozitivne utiske, a i putovanje će mnogo značiti za učenike - istakla je Garagić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta