Bosna i Hercegovina     | 22.02.2020. 10:26 |

Mobilni timovi Crvenog križa FBiH pružaju pomoć migrantima

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno radi na zbrinjavanju osoba u pokretu - migranata koji se nalaze van kampova.

Piše: Jasna Avdibegović

S tim u vezi, postoje mobilni timovi koji rade na humanitarnom i zdravstvenom zbrinjavanju migranata, kao što je podjela paketa hrane, higijene, distribucija neprehrambenih artikala, pružanje usluga prve pomoći te psihosocijalne podrške. Takvih timova ima 12 i formirani su na području Kalesije, Ključa, Mostara, Ilijaša, Bijeljine, Cazina, Tuzle, Bihaća.

Početkom februara formiran je i novi tim koji čine članovi CK općina Centar i Novo Sarajevo koji u Kantonu Sarajevo rade na humanitarnom zbrinjavanju migranata van kampova.

- Timovi su sastavljeni od iskusnih članova naše organizacije koji imaju znanja i iskustva. U timovima je i jedan broj ljekara, medicinskih tehničara, kao i psihologa - kazala je Feni saradnica za odnose s javnošću CKFBiH Amina Kurtagić.

Pojašnjava da kroz svoj rad mobilni timovi rade zdravstvene preglede osoba u pokretu koji se nalaze van kampova, na autobuskim stanicama, na ulici, u parkovima, te pružaju prvu pomoć u vidu čišćenja i previjanja rana, žuljeva, posjekotina, bolova u nogama, prehlade.

- Pružajući prvu pomoć timovi također pružaju i psihosocijalnu podršku svim korisnicima. Pored zdravstvenog zbrinjavanja Crveni križ osigurava i toplu odjeću, obuću, deke, vreće za spavanje, vodu, tople obroke, kao i pakete hrane i higijene - kazala je Kurtagić.

U period od 1. januara do 17. februara ove godine, sedam mobilnih timova Crvenog križa su pružili pomoć 3.151 migrantu. Urađena je 1.569 intervencija prve pomoći, 1.467 usluga psihosocijalne podrške, 86 usluga psihologa i 201 medicinski pregled i konsultacije ljekara.

Registrirano je i 112 aktivnosti na podizanju svijesti i borbi protiv trgovine ljudima, 650 aktivnosti na zdravstvenom prosvjećivanju i prevenciji zaraze te je obezbjeđeno 1.455 paketa hrane, higijene, deka, vreća za spavanje i čarapa.

-Formirani su i timovi za obnavljanje porodičnih veza i postavljen je OPV kontejner u kampu Blažuj, te uspostavljena ambulanta Crvenog križa. U OPV kontejneru migranti mogu saznati o načinima na koji mogu stupiti u kontakt sa porodicom ukoliko je došlo do prekida tokom puta. Isto tako OPV tim kroz ove usluge pruža i kartice za mobilne telefone kao i usluge punjenja mobitela. Ovi timovi postoje u Unsko-sanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a krajem februara se očekuje da će ovaj tim početi raditi i u Tuzlanskom kantonu - kazala je Kurtagić.

Naglasila je da je partner Crvenog križa FBiH u zdravstvenom zbrinjavanju migranata je Dansko vijeće za izbjeglice, a podršku je pružila i švicarska ambasada.

Mobilni timovi prve pomoći su u 2019. godini, od oktobra, kada su formirani, imali 1.670 intervencija prve pomoći i pružili 3.040 usluga psihosocijalne podrške za ukupno 3.354 migranata od čega 282 djece (osam posto) i 3.072 odraslih (92 posto).

- Što se tiče privremenih prihvatnih centara, Crveni križ kontinuirano, uz podršku IOM-a, priprema i distribuira tople obroke u njih pet (Miral, Sedra, Borići, Bira i Salakovac), dok u preostala dva kampa, Ušivak i Blažuj, to radi organizacija Pomozi.ba - kazala je Kurtagić.

Dodala je da se, također, u tim centrima pružaju i usluge prve pomoći, psihosocijalne podrške, distribucija neprehrambenih artikala, kao i upozoravanje na opasnost od mina, te usluge obnavljanja porodičnih veza.

Organizacije u strukturi Crvenog križa FBiH u 2019. pripremile su i distribuirale ukupno 2.140.523 obroka u privremenim prihvatnim centrima, te značajne količine odjeće, obuće, hrane i pelena za djecu, higijenskih artikala, kao i paketa hrane za migrante u tranzitu.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini ima oko 7.500 do 8.000 migranata, kazali su Feni u Crvenom križu FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana