Bosna i Hercegovina     | 19.02.2020. 15:59 |

U završnoj fazi radovi na izgradnji obaloutvrde u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. februara (FENA) - U gradskom dijelu Goražda, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici, intezivno se izvode radovi na izgradnji i uređenju obaloutvrde. Projekat vrijedan više od 10 miliona KM finansira Svjetska banka.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglašava da je riječ o izuzetno važnom projektu koji se implementira s ciljem zaštite od poplava. Podsjetio je da je projekat prema Svjetskoj banci apliciran nakon katastrofalnih poplava iz decembra 2010. godine.

- Tada smo uradili studiju i jasno kazali da je za poplave kriv ljudski faktor, tačnije HE Piva i mi smo još na sudu sa njima. Na bazi toga smo aplicirali prema Svjetskoj banci i drugim institucijama da je potrebno izgraditi obaloutvrdu nakon čega se krenulo sa izradom idejnog i glavnog projekta i evo sada smo u završnoj fazi prvog dijela projekta – kazao je Ramović.

Dodao je da se obaloutvrda gradi na obje strane Drine.

- Od entitetske linije do grada najsavremenijom metodom biće izgrađena obaloutvrda, zatim oni su u obavezi da urade park sa lijeve strane, kao i prostor za Moto klub Goražde, te prateće mobilijare uz šetalište i sve ono što je predviđeno glavnim projektom. Izvođač radova su dvije firme i to Mibral d.o.o. iz Sarajeva i firma Okac d.o.o iz Goražda. Mi nismo raspisivali tender, cjelokupnu proceduru provodila je Svjetska banka i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - podsjetio je Ramović.

Istakao je da je Grad Goražde tehnička podrška u ovom projektu.

- U sklopu toga izvršili smo potrebne eksproprijacije i ovim putem zahvaljujem građanima i desne i lijeve obale koji su dali svoju zemlju i bili korektni te danas nemamo nijedan problem. Mi smo već aplicirali za novih 20 miliona KM, a to je da se radi obaloutvrda od mosta Žrtava Srebrenice prema gradskom mostu, zatim prema Baćcima i Vitkovićima, kao i za Podhranjeski potok. Očekujemo pozitivan odgovor i tada možemo konačno riješiti problem obaloutvrde u Gradu Goraždu - kazao je Ramović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo