Stranačke aktivnosti     | 20.02.2020. 09:34 |

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

FENA Saopćenje

KO SDP BIH TUZLA: PREĆUTNA PODRŠKA SKUPŠTINSKE VEĆINE I PROPUST KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJE U SKUPŠTINI TK JE NEDOPUSTIV

 

Na 19. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, održanoj u petak 14.02.2020.godine skupštinska većina je, nakon zasjedanja Komisije za izbor i imenovanje Tuzlanskog kantona, sa Dnevnog reda sjednice povukla tačku koja se odnosila na razrješenje člana Nezavisnog odbora.

Razlog za povlačenje ove tačke sa Dnevnog reda bila je činjenica da je član Nezavisnog odbora koji je ranije podnio neopozivu ostavku, istu povukao, te samim time zadržao članstvo u ovome tijelu. Podsjećamo, pomenuti predloženi i imenovani član Nezavisnog odbora nije ispunjavao Zakonom predviđene uslove jer je osuđen pred Općinskim sudom u Tuzli.

Poražavajuća je činjenica da Skupštinska većina, iako je bila upoznata sa svim navedenim pravnim i moralnim smetnjama za članstvo u Nezavisnom odboru, nije reagovala te je svojim indolentinim ponašanjem prema ovom ozbiljnom problemu ponovo degradirala i urušila integritet Skupštine Tuzlanskog kantona – predstavničkog tijela svih građana Tuzlanskog kantona.

Smatramo da je Komisija za izbor i imenovanje Tuzlanskog kantona bila dužna odgovorno i profesionalno provesti postupak izbora i imenovanja jednog od najznačajnijih tijela Tuzlanskog kantona, a imala je, u okviru zakonskih propisa, načine da detaljno utvrdi kredibilitet svih kandidata kako bi Nezavisni odbor činili oni najbolji u stručnom, profesionalnom i moralnom smislu. Pogubna je činjenica da u ovome tijelu sada sjede politički poslušni i odani ljudi putem kojih vladajuća „elita“ želi ostvariti potpunu dominaciju nad nezavisnim radom policije, a što je bilo najavljeno kroz izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima TK koji su suprotni stavovima OHR i Američke ambasade u BiH.

KO SDP BIH Tuzla smatra nedopustivim ovakav način prećutne podrške Skupštinske većine na sve ovo što se događa i propust Komisije za izbor i imenovanje u Skupštini TK, te ponovo ukazuje na to, da je cjelokupan proces uveliko ispolitiziran. Tražimo od Komisije za izbor i imenovanje Skupštine Tuzlanskog kantona da preispitaju sve pravne okolnosti u vezi imenovanja članova Nezavisnog odbora, te da o istome Skupštini Tuzlanskog podnesu detaljan izvještaj i upoznaju javnost.

 

                                                                                                             PRESS SLUŽBA

                                                                                                          KO SDPBiH TUZLA

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'