Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 10:03 |

Lagumdžija na pripremama za Kongres za upravljanje vještačkom inteligencijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Međunarodni Kongres za upravljanje vještačkom inteligencijom (International Congress for the Governance of Artificial Inteligence - ICGAI) je u saradnji sa ORF (Obsever Research Foundation) iz Indije održao prvi od pet radnih skupova pod nazivom "Na putu ka vještačkoj inteligenciji za sve".

Prvi ICGAI Kongres se održava, između ostalog, i sa ciljem uspostavljanja Globalne Mreže za Upravljanje Vještačkom Inteligecijom - AI Global Governace Network (GGN/4AI). Trodnevni radni skup u New Delhiju, uz učešće pozvanih 20 lidera iz akademske zajednice i nevladinog sektora iz 10 zemalja sa pet kontinenata, je bio jedan od posljednjih u pripremi strateških i akcionih dokumenata koji bi se trebali naći pred delegatima i učesnicima Kongresa u Pragu, aprila ove godine.

Uvodničar na skupu u New Delhiju na temu "Budući mehanizmi upravljanja vještačkom inteligencijom" je bio profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, kao član Savjetodavnog odbora ICGAI Kongresa. 

U svom izlaganju Lagumdžija je ukazao na bazne principe, koji treba na Prvom ICGAI Kongresu da vode ka usvajanju strategije djelovanja, uspostavljanju globalne mreže za upravljanje vještačkom inteligencijom i izabranim pravcima praktičnog djelovanja. Zbog toga je prioritet definiranje pravih potrebnih i dovoljnih pitanja koja su u vremenu ubrzanog razvoja vještačke inteligencije i mase otvorenih pitanja, potrebnija nego što je prerano definiranje upitnih odgovora.

Koliko su države i multilateralne organizacije uradile do sada na "regulatornoj evoluciji" vještačke inteligencije je dobar pokazatelj njihove spremnosti i opremljenosti za izazove koji svakodnevno postaju sve kompleksniji. Ostaje otvoreno pitanje da li i na koji način se moraju regulirati ili ograničiti konkretne aplikacije vještačke inteligencije ka što je npr. prepoznavanje ljudskih lica i pokreta. Pitanje povjerenja ljudi različitih profila u mogućnosti i rad vještačke inteligencije postaje sve veći faktor u maksimiziranju njenih efekata u poslovnom i političkom svijetu. To su neke od tema o kojima je Lagumdžija govorio u funkciji usvajanja Kongresnih dokumenata i prioriteta daljeg rada.

Trodnevni radni skup je okončan usvajanjem prijedloga baznog dokumenta ICGAI Kongresa o Globalnoj mreži za upravljanje vještačkom inteligencijom, kao i planom aktivnosti u preostala dva mjeseca do održavanja prvog međunarodnog kongresa ove vrste, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lagumdžija na prijemu povodom 18 godina OSBiH: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Delegacija Ratne škole američke kopnene vojske posjetila stalnu misiju Bosne i Hercegovine pri UN-u

Lagumdžija sa predsjednicom IRMCT-a: Od suštinske važnosti da se arhivi tribunala smjeste u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'