Bosna i Hercegovina     | 20.02.2020. 12:12 |

Vlada Federacije BiH: Izjašnjenja o inicijativama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je izjašnjenje o inicijativi za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koju je podnijelo Gradsko vijeće Grada Tuzle.

 Kako je navedeno, realizacija inicijative za povećanje sredstava Tuzli i drugim gradovima u FBiH bi uzrokovala smanjenje prihoda županijske razine vlasti, što mora biti praćeno adekvatnim pravnim i financijskim analizama predlagača.

 Također, uzimajući u obzir kompleksnost materije, te vertikalne i horizontalne raspodjele, u sljedećem razdoblju, a u skladu sa strateškim dokumentima Federalnog ministarstva financija, planirana je izrada analiza prijedloga svih zainteresiranih strana i priprema materijala za razmatranje, gdje će svi korisnici javnih prihoda u Federaciji BiH dati svoje konkretne prijedloge za raspodjelu javnih prihoda koji će biti prijedlog razmatranja i analiza, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Vlada je na sjednici utvrdila i izjašnjenje u povodu inicijative za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koju je podnijela Radna grupa za izradu Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

 Navedeno je da bez dodatnih podataka i informacija ne mogu biti rađene izmjene i dopune tog zakona i da ta inicijativa ne može biti razmatrana u ovom trenutku.

 Od Radne grupe Vlada FBiH traži dostavu analize pravne regulative iz ove oblasti i dosadašnje učešće u ukupnom proračunu za prethodne tri godine, kao i podatke o dodatnom opterećenju i time potrebnim dodatnim sredstvima za sve razine vlasti u Federaciji BiH kako bi ova inicijativa mogla biti razmatrana.

 Nakon detaljnog razmatranja, Vlada FBiH je danas ocijenila da nema potrebe za autentičnim tumačenjem odredbi Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kako je to traženo inicijativom koju je dostavio Osman Bleković, direktor Zavisnog društva Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, koje posluje u sastavu Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo. Njegova inicijativa se sastoji od niza pitanja koja se odnose na ostvarivanje prava invalida II kategorije.

 Vladi FBiH nije prihvatila inicijativu vijećnice Gradskog vijeća Grada Zenica Melihe Salčinović za izmjene i dopune Zakona o radu s ciljem reguliranja pojma i statusa "samozaposlene" osobe.

 U obrazloženju te inicijative istaknuto je kako značajan broj radnika i poslodavaca, zbog visokih stopa doprinosa, ali i složenog ambijenta za pokretanje poslovanja, nisu u prilici biti dio legalnog sustava i djeluju u zoni sive ekonomije. S obzirom na različite vrste poslovne djelatnosti, mnogim radnicima nije potrebna registracija pravnog subjekta, jer aktivnosti mogu obavljati iz kuće ili stana.

 S tim u vezi, istaknuto je kako bi se kroz izmjene i dopune Zakona o radu, te uz prilagodbu propisa iz oblasti poreza i doprinosa, kao i zdravstvenog osiguranja, značajno smanjio rad "na crno", te bili povećani prihodi proračuna i izvanproračunskih fondova.

 Prema obrazloženju Vlade, inicijativa nije prihvatljiva jer uvođenje pojma "samozaposlenih" osoba u Zakon o radu, a bez njihovog istovremenog prepoznavanja u drugim propisima, ne bi podrazumijevalo potpunu realizaciju cilja podnesene inicijative.

 Ujedno, mogućnost obavljanja određene djelatnosti od strane fizičkih osoba u svoje ime i za svoj račun već je predviđena kroz posebne propise, navodi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta